Home » Materiaal 12+ » ChatGPT

ChatGPT

Afgelopen week kwam ChatGPT regelmatig in het nieuws. ChatGPT is een chatbot die ontwikkeld is door OpenAI. De chatbot is gespecialiseerd in het produceren van tekst en is zelflerend door kunstmatige intelligentie.

 Vragen vooraf

  1. Heb je iets over ChatGPT gelezen? Zo ja, wat dan?
  2. Waarvoor zou jij ChatGPT misschien wel kunnen gebruiken?

Lees de tekst

Blogacademie – ChatGPT en de toekomst

 Vragen bij de tekst 

  1. In de tekst worden drie voorbeelden gegeven van producten van ChatGPT: lange lijsten met zoekwoorden, cursussen en een grap. Bespreek met een klasgenoot in hoeverre jullie dit indrukwekkende voorbeelden vinden.
  1. Na de voorbeelden zegt de schrijver dat ChatGPT, voor nu, gratis beschikbaar is. Bovendien helpt iedereen die het programma gebruikt ook gratis mee om het te testen. Is de schrijver hierover positief of negatief? Leg je antwoord uit.
  1. Wat is een nadeel van het feit dat ChatGPT een statische inhoud heeft?
  1. Het lijkt erop dat kunstmatige intelligentie écht goede teksten kan schrijven. Welke voorwaarde benoemt de schrijver hierbij?
  1. Wat bedoelt de schrijver met de opmerking dat het plezier in creatief schrijven al door Google verpest is met zijn SEO-dwang?
  1. De tekst zoomt naar het einde toe uit. Het gaat niet meer specifiek om ChatGPT. Waar gaat het wel om? 
  1. Aan het einde zegt de schrijver dat nieuwe technieken nooit meer terug te draaien zijn. Ben je het met haar eens of niet? Leg je antwoord uit.

 Aan de slag 

Optie 1

Wat voor een tekst zou jij uit ChatGPT willen laten rollen? Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, moet je de chatbot een goede instructie geven. Schrijf een prompt met jouw instructie. Je schrijft de prompt in het Nederlands. Bekijk hiervoor handige tips.

Laat je prompt lezen door een klasgenoot. Hoe kun je jouw instructie aanscherpen?

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Zoek informatie op over de voor- en nadelen van AI-programma’s als ChatGPT in het onderwijs. Vind je dat de voor- of de nadelen zwaarder wegen? Schrijf een overtuigende blog, zoals de begintekst. In de blog onderbouw je op prikkelende wijze jouw standpunt over programma’s als ChatGPT in het onderwijs met drie argumenten en weerleg je een tegenargument. Laat in je blog zien welke bronnen je hebt gebruikt.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Vlag van Eurovisie Songfestival

Joost Klein over Europapa

Deze week maakte Joost Klein het nummer bekend waarmee hij in mei 2024 Nederland zal vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival. Met het nummer Europapa probeert hij een breed publiek aan te spreken.

Bekijk
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.