Home » Materiaal 12+ » ChatGPT

ChatGPT

Afgelopen week kwam ChatGPT regelmatig in het nieuws. ChatGPT is een chatbot die ontwikkeld is door OpenAI. De chatbot is gespecialiseerd in het produceren van tekst en is zelflerend door kunstmatige intelligentie.

 Vragen vooraf

  1. Heb je iets over ChatGPT gelezen? Zo ja, wat dan?
  2. Waarvoor zou jij ChatGPT misschien wel kunnen gebruiken?

Lees de tekst

Blogacademie – ChatGPT en de toekomst

 Vragen bij de tekst 

  1. In de tekst worden drie voorbeelden gegeven van producten van ChatGPT: lange lijsten met zoekwoorden, cursussen en een grap. Bespreek met een klasgenoot in hoeverre jullie dit indrukwekkende voorbeelden vinden.
  1. Na de voorbeelden zegt de schrijver dat ChatGPT, voor nu, gratis beschikbaar is. Bovendien helpt iedereen die het programma gebruikt ook gratis mee om het te testen. Is de schrijver hierover positief of negatief? Leg je antwoord uit.
  1. Wat is een nadeel van het feit dat ChatGPT een statische inhoud heeft?
  1. Het lijkt erop dat kunstmatige intelligentie écht goede teksten kan schrijven. Welke voorwaarde benoemt de schrijver hierbij?
  1. Wat bedoelt de schrijver met de opmerking dat het plezier in creatief schrijven al door Google verpest is met zijn SEO-dwang?
  1. De tekst zoomt naar het einde toe uit. Het gaat niet meer specifiek om ChatGPT. Waar gaat het wel om? 
  1. Aan het einde zegt de schrijver dat nieuwe technieken nooit meer terug te draaien zijn. Ben je het met haar eens of niet? Leg je antwoord uit.

 Aan de slag 

Optie 1

Wat voor een tekst zou jij uit ChatGPT willen laten rollen? Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, moet je de chatbot een goede instructie geven. Schrijf een prompt met jouw instructie. Je schrijft de prompt in het Nederlands. Bekijk hiervoor handige tips.

Laat je prompt lezen door een klasgenoot. Hoe kun je jouw instructie aanscherpen?

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Zoek informatie op over de voor- en nadelen van AI-programma’s als ChatGPT in het onderwijs. Vind je dat de voor- of de nadelen zwaarder wegen? Schrijf een overtuigende blog, zoals de begintekst. In de blog onderbouw je op prikkelende wijze jouw standpunt over programma’s als ChatGPT in het onderwijs met drie argumenten en weerleg je een tegenargument. Laat in je blog zien welke bronnen je hebt gebruikt.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.