Home » Materiaal 12+ » Buitenlandse journalisten weg uit Rusland

Buitenlandse journalisten weg uit Rusland

De aanhoudende oorlog in Oekraïne zorgt voor heftige situaties, ook voor buitenlandse journalisten die in Rusland of Oekraïne hun werk doen. De afgelopen dagen besloten steeds meer buitenlandse nieuwszenders en mediakanalen hun journalisten uit Rusland terug te halen en niet uit Oekraïne. Wat is er aan de hand?

 

 Vragen vooraf

 1. Volg je de oorlog in Oekraïne?
 2. Zo ja, via welke mediakanalen houd je de informatie bij?  Zo nee, waarom niet?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – Buitenlandse journalisten weg uit Rusland

 

Vragen bij de video

 1. Journalisten werken op locatie, bijvoorbeeld in Oekraïne, Rusland of buurland Polen. Waarom is het belangrijk dat ze daar hun werk doen, denk je? 
 1. Poetin heeft de afgelopen dagen de regels voor journalisten steeds strenger gemaakt. Wat mogen journalisten niet doen? Geef twee voorbeelden. 
 1. Wat wil Poetin bereiken met die regels? 
 1. Waarom gaan juist nú buitenlandse journalisten weg uit Rusland? 
 1. Welke redenen zijn er volgens nieuwszenders en mediakanalen om hun journalisten uit Rusland weg te halen? Geef er twee.

 

Aan de slag

 Optie 1

Journalisten gaan nu dus weg uit Rusland, maar niet uit Oekraïne, terwijl in Oekraïne het oorlogsgeweld veel nadrukkelijker aanwezig is. Stel dat jij nu journalist zou zijn, zou je dan liever werken in Rusland of in Oekraïne? Schrijf je gedachten hierover op in een tekst van 100 – 300 woorden.

Bespreek daarna jullie ideeën in de klas. Zijn er grote verschillen in jullie keuzes?

 

Optie 2

Wat doet al het oorlogsnieuws met je?

Bespreek in twee- of drietallen onderstaande vragen:

 • Kun je je voorstellen dat jij nu in Oekraïne leeft? Wat zou dat betekenen voor jouw leven?
 • Wat voel en denk je als je foto’s en video’s van de oorlog in Oekraïne ziet? Kijk je ze soms ook expres niet?
 • Ben je bang dat de oorlog groter wordt en misschien ook Nederland bereikt? Praat je daar met vrienden of familieleden over?
 • Zou je willen demonstreren tegen de oorlog of heb je dat al gedaan? Waarom wel of niet?
 • Heb je iets gedaan om slachtoffers te helpen of zou je iets willen doen? Waar denk je dan aan?
 • Wat moet Europa/Nederland volgens jou doen in deze oorlog?
 • Denk je na over de kernwapendreiging?

 

Maak na het gesprek individueel een mindmap waarin je jouw belangrijkste gevoelens en gedachten over de oorlog noteert. Verwerk in de mindmap ook mooie uitspraken uit het gesprek dat je hebt gevoerd.

WK10_Buitenlandse journalisten weg uit Rusland_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

AI-wet

Eurocommissaris Margrethe Vestager zet zich al tijden in om een AI Act in te voeren. De AI Act is een nieuwe wet waarmee artificiële intelligentie (AI) aan banden gelegd wordt. De AI Act zal de eerste wet zijn die toezicht houdt op AI en het gebruik van AI reguleert.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.