Home » Materiaal 12+ » Buitenlandse journalisten weg uit Rusland

Buitenlandse journalisten weg uit Rusland

De aanhoudende oorlog in Oekraïne zorgt voor heftige situaties, ook voor buitenlandse journalisten die in Rusland of Oekraïne hun werk doen. De afgelopen dagen besloten steeds meer buitenlandse nieuwszenders en mediakanalen hun journalisten uit Rusland terug te halen en niet uit Oekraïne. Wat is er aan de hand?

 

 Vragen vooraf

  1. Volg je de oorlog in Oekraïne?
  2. Zo ja, via welke mediakanalen houd je de informatie bij?  Zo nee, waarom niet?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – Buitenlandse journalisten weg uit Rusland

 

Vragen bij de video

  1. Journalisten werken op locatie, bijvoorbeeld in Oekraïne, Rusland of buurland Polen. Waarom is het belangrijk dat ze daar hun werk doen, denk je? 
  1. Poetin heeft de afgelopen dagen de regels voor journalisten steeds strenger gemaakt. Wat mogen journalisten niet doen? Geef twee voorbeelden. 
  1. Wat wil Poetin bereiken met die regels? 
  1. Waarom gaan juist nú buitenlandse journalisten weg uit Rusland? 
  1. Welke redenen zijn er volgens nieuwszenders en mediakanalen om hun journalisten uit Rusland weg te halen? Geef er twee.

 

Aan de slag

 Optie 1

Journalisten gaan nu dus weg uit Rusland, maar niet uit Oekraïne, terwijl in Oekraïne het oorlogsgeweld veel nadrukkelijker aanwezig is. Stel dat jij nu journalist zou zijn, zou je dan liever werken in Rusland of in Oekraïne? Schrijf je gedachten hierover op in een tekst van 100 – 300 woorden.

Bespreek daarna jullie ideeën in de klas. Zijn er grote verschillen in jullie keuzes?

 

Optie 2

Wat doet al het oorlogsnieuws met je?

Bespreek in twee- of drietallen onderstaande vragen:

  • Kun je je voorstellen dat jij nu in Oekraïne leeft? Wat zou dat betekenen voor jouw leven?
  • Wat voel en denk je als je foto’s en video’s van de oorlog in Oekraïne ziet? Kijk je ze soms ook expres niet?
  • Ben je bang dat de oorlog groter wordt en misschien ook Nederland bereikt? Praat je daar met vrienden of familieleden over?
  • Zou je willen demonstreren tegen de oorlog of heb je dat al gedaan? Waarom wel of niet?
  • Heb je iets gedaan om slachtoffers te helpen of zou je iets willen doen? Waar denk je dan aan?
  • Wat moet Europa/Nederland volgens jou doen in deze oorlog?
  • Denk je na over de kernwapendreiging?

 

Maak na het gesprek individueel een mindmap waarin je jouw belangrijkste gevoelens en gedachten over de oorlog noteert. Verwerk in de mindmap ook mooie uitspraken uit het gesprek dat je hebt gevoerd.

WK10_Buitenlandse journalisten weg uit Rusland_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.