Home » Materiaal 12+ » Bestorming van het Capitool

Bestorming van het Capitool

Op 6 januari 2021 bestormen aanhangers van president Trump het overheidsgebouw van de Verenigde Staten, het Capitool. Zij zijn het niet eens met de verkiezingsuitslag, geloven dat er fraude is gepleegd en willen niet dat Joe Biden, de winnaar van de verkiezingen, president wordt. De bestorming wordt gezien als een aanval op de democratie. Hoe denk jij hierover?

 

 Vragen vooraf

  1. Heb je het nieuws over de bestorming gevolgd of niet?
  2. Vind je dit heftig nieuws? Leg je antwoord uit.

 

Bekijk de video

Trump-aanhangers bestormen belangrijk gebouw in de VS | NOS Jeugdjournaal

 

Vragen bij de video

  1. Wie werken in het Capitool?
  2. Waarom gaan juist op dit moment de bestormers het Capitool binnen?
  3. Donald Trump geeft later dan Joe Biden een speech op de nationale televisie om de bestorming te stoppen. Wat vind je daarvan?
  4. De journalist in de Verenigde Staten, Marieke de Vries, zegt aan het einde dat er geschiedenis is geschreven. Ze heeft hiervoor twee redenen gegeven. Welke?
  5. Er is geen bewijs dat er tijdens de verkiezingen is valsgespeeld. Toch geloven Trump en zijn aanhangers dat dat wel is gebeurd. Hoe hadden deze aanhangers van Trump beter hun punt duidelijk kunnen maken? Noem twee manieren.

 

Aan de slag

 Optie 1

 Bekijk dit filmpje:  Jullie reacties op de chaos in de Verenigde Staten | NOS Jeugdjournaal

Lees dit artikel:  Wereldleiders reageren geschrokken op het nieuws uit de VS | NOS Jeugdjournaal

Schrijf daarna een jouw eigen korte reactie (50 – 100 woorden) op de situatie in de Verenigde Staten.

 

Optie 2

Bekijk dit filmpje: Hoe werkt een democratie? | Het Klokhuis – YouTube

Voer in groepjes of klassikaal een discussie over dit standpunt: Deze bestorming was een aanval op de democratie.

Verdeel deze twee rollen:

  1. Bestormer en aanhanger van Trump.
  2. Aanhanger van Biden

 

Bedenk voorafgaand aan de discussie vanuit je rol meerdere argumenten met goede voorbeelden. Zoek, als dat nodig is, naar extra informatie.

Antwoorden

WK2_Bestorming van het Capitool_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.