Home » Materiaal 12+ » Antisemitisme

Antisemitisme

Ook in Nederland zorgt de situatie tussen Israël en Hamas voor spanningen. Zo werd vorige week de stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in Groningen afgelast. Volgens nationaal antisemitismecoördinator Eddo Verdoner zijn dit soort maatregelen niet nieuw.

Vragen vooraf

  1. Wat betekent het woord ‘antisemitisme’? Zoek het op in een woordenboek.
  2. Wat weet jij van de Kristallnacht? Zoek zo nodig informatie op.

Bekijk de video

Afgelaste herdenkingen en spanning in de Joodse gemeenschap: ‘Antisemitisme is van alle tijden’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Waarom is de stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking afgelast?
  2. Volgens EenVandaag is het aantal antisemitische incidenten in landen om ons heen toegenomen als gevolg van de spanning door de situatie tussen Israël en Hamas. Wat vind jij hiervan?
  3. Waarom noemt de presentator heel specifiek de toename van het aantal antisemitische incidenten in Duitsland, denk jij?
  4. De Joodse gemeenschap in Nederland twijfelt over wat wel en niet kan met betrekking tot hun diensten en herdenkingen. Welk advies zou jij willen geven? Betrek de afgelaste stille tocht in Groningen bij jouw antwoord.
  5. Merk jij in jouw omgeving iets van spanning veroorzaakt door de situatie in het Midden-Oosten? Zo ja, wat?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Bekijk de volgende video:

(2058) What it means to be Jewish in a small town | Robin, 18 |Stories that Move – YouTube

Herken jij iets in het verhaal van Robin? Voel jij je weleens onveilig of gediscrimineerd vanwege jouw identiteit? Denk na over deze vragen.

Schrijf een (fictief) dagboekfragment vanuit het perspectief van iemand die zich vanwege zijn/haar/diens identiteit in een onveilige situatie bevindt. Laat het personage in dit fragment ook verwoorden hoe hij/zij/hen de situatie tot een goed einde weet te brengen. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden.

Optie 2

Bekijk de volgende video:

(2104) People expect me to explain the Israeli-Palestinian conflict| Robin, 18 | Stories that Move – YouTube

Wat is jouw eerste reactie op het verhaal van Robin? Noteer enkele steekwoorden.

Schrijf op basis van jouw steekwoorden een brief aan Robin. Laat Robin met jouw brief weten hoe jij aankijkt tegen haar ervaringen in het Verzetsmuseum. Wat vind jij van haar reactie? Heb jij nog tips voor haar? Houd jouw brief vriendelijk en netjes en gebruik minimaal driehonderd woorden.

Aan de slag met Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.