Home » Materiaal 12+ » Antisemitisme

Antisemitisme

Ook in Nederland zorgt de situatie tussen Israël en Hamas voor spanningen. Zo werd vorige week de stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in Groningen afgelast. Volgens nationaal antisemitismecoördinator Eddo Verdoner zijn dit soort maatregelen niet nieuw.

Vragen vooraf

  1. Wat betekent het woord ‘antisemitisme’? Zoek het op in een woordenboek.
  2. Wat weet jij van de Kristallnacht? Zoek zo nodig informatie op.

Bekijk de video

Afgelaste herdenkingen en spanning in de Joodse gemeenschap: ‘Antisemitisme is van alle tijden’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Waarom is de stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking afgelast?
  2. Volgens EenVandaag is het aantal antisemitische incidenten in landen om ons heen toegenomen als gevolg van de spanning door de situatie tussen Israël en Hamas. Wat vind jij hiervan?
  3. Waarom noemt de presentator heel specifiek de toename van het aantal antisemitische incidenten in Duitsland, denk jij?
  4. De Joodse gemeenschap in Nederland twijfelt over wat wel en niet kan met betrekking tot hun diensten en herdenkingen. Welk advies zou jij willen geven? Betrek de afgelaste stille tocht in Groningen bij jouw antwoord.
  5. Merk jij in jouw omgeving iets van spanning veroorzaakt door de situatie in het Midden-Oosten? Zo ja, wat?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Bekijk de volgende video:

(2058) What it means to be Jewish in a small town | Robin, 18 |Stories that Move – YouTube

Herken jij iets in het verhaal van Robin? Voel jij je weleens onveilig of gediscrimineerd vanwege jouw identiteit? Denk na over deze vragen.

Schrijf een (fictief) dagboekfragment vanuit het perspectief van iemand die zich vanwege zijn/haar/diens identiteit in een onveilige situatie bevindt. Laat het personage in dit fragment ook verwoorden hoe hij/zij/hen de situatie tot een goed einde weet te brengen. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden.

Optie 2

Bekijk de volgende video:

(2104) People expect me to explain the Israeli-Palestinian conflict| Robin, 18 | Stories that Move – YouTube

Wat is jouw eerste reactie op het verhaal van Robin? Noteer enkele steekwoorden.

Schrijf op basis van jouw steekwoorden een brief aan Robin. Laat Robin met jouw brief weten hoe jij aankijkt tegen haar ervaringen in het Verzetsmuseum. Wat vind jij van haar reactie? Heb jij nog tips voor haar? Houd jouw brief vriendelijk en netjes en gebruik minimaal driehonderd woorden.

Aan de slag met Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.