Afgedankte boeken

Hoe lang moet je boeken bewaren? Wanneer zijn ze aan vervanging toe? Welke zijn verouderd? In welke boeken staan verhalen die we nu niet meer oké vinden? Allemaal vragen waar bibliotheken mee worstelen.

 Vragen vooraf

  1. Ga jij wel eens naar de bibliotheek? Waarvoor?
  2. Wat doe jij met eigen boeken die je niet meer wilt?

Bekijk de video

Over afgedankte boeken

Vragen bij de video

  1. Sam Hermans (directeur Bibliotheek Den Haag) vertelt dat ze afscheid gaan nemen van 60.000 boeken, dvd’s en cd’s. Wat gebeurt er met de helft die niet vernietigd wordt? Noem drie bestemmingen.
  1. Waarom is het vernietigen wel nodig volgens Sam Hermans?
  1. Klaas Gravesteijn (directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken) geeft nog andere redenen. Welke twee zijn nog niet door Sam Hermans genoemd?
  1. Sam Hermans zegt dat de bibliotheek steeds meer een maatschappelijke functie krijgt. Wat bedoelt ze hier precies mee? 
  1. Zou jij zo’n notitieboekje van gerecyclede boeken kopen? Waarom wel of niet?

Aan de slag

Optie 1

Wat is je favoriete kinderboek? Je schrijft een korte brief/e-mail (50 – 100 woorden) naar je bibliotheek. Daarin vertel je waarom jouw favoriete boek écht nooit weggegooid mag worden. Je geef minimaal twee redenen.

Optie 2

Bedenk in tweetallen vijf originele plannen voor gerecyclede boeken. Let op: jullie plannen kunnen in de biblotheek zelf gebruikt worden (zoals het plafond of de notitieboekjes). Geef een pitch waarin jullie je top 3 presenteren. Je mag er ook ontwerptekeningen of -foto’s bij maken.

 

WK49_Afgedankte boeken_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.