Home » Materiaal 12+ » 224 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt

224 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt

Brontekst

Wetenschappers hebben in het stroomgebied van de Mekong-rivier, in Zuidoost-Azië, 224 tot nu toe onbekende plant- en diersoorten ontdekt. Ze vonden 155 planten, 35 reptielen, 17 amfibieën, 16 vissen en een apensoort: de popa langoer. ‘Popa’ verwijst naar de Popa-vulkaan in Myanmar, het gebied waar hij werd ontdekt.

Van deze apensoort zijn vermoedelijk nog zo’n 200 à 250 exemplaren in leven. Hun leefgebied is versnipperd. Ze zijn gefotografeerd door camera’s die in 2018 in de jungle zijn geplaatst.

De Mekong ontspringt in Tibet en stroomt door Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Sinds 1997 zijn in deze landen meer dan 3000 soorten ontdekt. Het Wereldnatuurfonds, dat het nieuws naar buiten bracht, zegt dat het de noodzaak onderstreept om de biodiversiteit in deze regio te beschermen.

“Hier leven een paar van de bekendste en meest bedreigde soorten die er zijn, zoals de tijger en de reuzenmeerval “, zei een woordvoerder tegen persbureau DPA. “Hun leefomgeving moet vanwege de enorme biodiversiteit beslist beschermd worden.”

Bron: https://nos.nl/index.php/artikel/2414562-tot-nu-toe-onbekende-apensoort-ontdekt-in-stroomgebied-mekong (26-01-2022)

Links

Vragen

  1. Tot welke stam van het dierenrijk behoort de aap?
  2. Aan welke kenmerken kun je zien dat de aap tot deze stam behoort?
  3. Deze stam kun je verder verdelen in vijf groepen. Tot welke groep behoort de aap?
  4. Er zijn vijf kenmerken waardoor je kunt zien dat de aap tot deze groep behoort. Welke vijf kenmerken zijn dit?
  5. Welke vier andere groepen dieren behoren tot de stam van de gewervelden?
  6. Er staat in het artikel dat er 35 soorten reptielen zijn gevonden en 17 soorten amfibieën. Reptielen en amfibieën kunnen soms wat op elkaar lijken. Noem de kenmerken waarin deze organismen sterk verschillen.
  7. Als er een nieuwe organisme wordt gevonden die veel op een ander organisme lijkt, bestuderen wetenschappers de celkern van het gevonden organisme. Waarom doen ze dit?
  8. De Popa langoer is een nieuwe gevonden soort die leeft in een gebied waar ook andere apensoorten voorkomen. Wat kan deze de Popa langoer niet met de andere apensoorten krijgen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Olifanten blijken net als mensen namen voor elkaar te hebben

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Deze week: olifanten hebben namen voor elkaar en roepen elkaar daarmee. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat recent is gepubliceerd, schrijft nieuwssite Nu.nl. Een bijzondere ontdekking, want maar weinig wilde dieren doen dit. Lees het nieuwsbericht, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. Maak daarna de vragen! […]

Bekijk

Mogelijk ‘perfecte muggenzomer’ op komst door hoge temperaturen en veel regen

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl bericht het volgende over muggen: op veel plekken zijn ze alweer te zien. De lente kent hoge temperaturen en veel regen: optimale omstandigheden voor muggen. Als echte droogte ook de komende maanden uitblijft, wordt deze zomer ideaal voor deze insecten. Lees het artikel op Nu.nl, bestudeer […]

Bekijk

Landen zuidelijk Afrika vrezen olifantensterfte door aanhoudende droogte

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl meldde: landen in zuidelijk Afrika vrezen voor het lot van hun olifantenpopulaties. Door aanhoudende droogte in het gebied neemt de hoeveelheid voedsel en water voor de dieren af. Een vijftal landen wil in actie komen. Lees het nieuwsartikel, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.