Po, vo of mbo Voortgezet onderwijs Tip: Lesmateriaal van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Tip: Lesmateriaal van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
T

Zowel Dodenherdenking als Bevrijdingsdag zijn ieder jaar belangrijke items op de schoolagenda. Op scholen door het hele land staan dan thema’s als bezinning, herinnering en reflectie centraal. Om hieraan bij te dragen, ontwikkelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar lesmateriaal voor po-, vo- en mbo-scholen.

Po: 4 en 5 mei Denkboek
Met het 4 en 5 mei Denkboek daagt het comité kinderen uit de bovenbouw van het po uit om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren en vrijheid en democratie. Het boek is door overweldigende belangstelling helaas uitverkocht, maar wel is het mogelijk het boek online in te zien. Prima dus, voor op de tablet. De online lesmodules vormen een aanvulling op het boek. Met dit lesmateriaal kunnen leerlingen op speelse wijze aan de slag met herinneren, herdenken en vieren. Elke lesmodule duurt ongeveer 10-20 minuten.

Vo, mbo: Dichter bij 4 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert jaarlijks Dichter bij 4 mei: een dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema herdenken. Het project is inmiddels afgelopen, maar op de speciaal ervoor ingerichte website vind je allerlei informatie over het schrijven van gedichten. Zo kun je er de winnende gedichten van voorgaande jaren zien (want: filmpjes), maar ook vind je er tips, trucs en informatie voor het schrijven van je eigen gedicht. Dat kan natuurlijk ook gewoon zonder mee te doen aan de wedstrijd.

Po: adopteer een monument
Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen uit de bovenbouw van het po een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Bij het project is een handleiding met lessen, werkbladen, oorkondes en praktische tips voor de herdenking verschenen. De online lesmodules zijn ontwikkeld als aanvulling op het Adopteren van een monument – met de klas of school. Met dit lesmateriaal kunnen leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs aan de slag met herdenken en herinneren en zich in het bijzonder voorbereiden op het herdenken bij ‘hun monument’. Alle lesmodules bestaan uit klassikale en individuele werkvormen. Elke lesmodule duurt ongeveer 60 minuten.

Po, vo en mbo: Jong in oorlog
In ‘Jong in Oorlog’ vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten en zijn ontwikkeld voor gebruik in de klas. De volgende thema’s worden behandeld: vervolging, dagelijks leven, militaire strijd, verraad en verzet, Nederlands-Indië en Suriname en de bevrijding. Bekijk de filmpjes op de website van Comité 4 en 5 mei.

Mbo: 4free
Een magazine voor en door mbo-studenten over vrijheid en keuzes maken, maar ook over identiteit, verantwoordelijkheid, herdenken, vieren en de toekomst. In het magazine worden jongeren uitgedaagd om mee te doen aan maatschappelijke discussies. Hoe gaan zij om met vrijheid en de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken? Hoe maken zij keuzes? Docenten kunnen het magazine gratis online bestellen. Aan de hand van het magazine kan de klas met elkaar in gesprek gaan over identiteit, verantwoordelijkheid, vrijheid, kiezen, toekomst, herdenken en vieren.

Heb jij al eens gebruik gemaakt van het lesmateriaal van het Nationaal Comté 4 en 5 mei? Of gebruik je wellicht ander of eigen lesmateriaal? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier. 

Bron: 4en5mei.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

Schoolleider: geef ruimte en vertrouw op je leraren

Schoolleiders Berenike Vossebeld, Angèl Chen, Mirjam van Ree en Manja Lubberhuizen deden allemaal om een andere reden mee met het onderzoek van Klassewerkplek. Hun...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...