Home » Stavanger Verklaring: de toekomst van het lezen

Stavanger Verklaring: de toekomst van het lezen

Wat is de impact van digitalisering op manieren waarop wordt gelezen? Daarnaar hebben ruim 200 wetenschappers op het gebied van lezen en geletterdheid de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan. Het resultaat? De Stavanger Verklaring: een document vol achtergrondinformatie en aanbevelingen op het gebied van blended learning en blended teaching.

Papier en scherm hebben ieder hun functionaliteiten en voor- en nadelen op het gebied van lezen. Papier leent zich bijvoorbeeld nog steeds het best voor het lezen van lange teksten. Als je dit gegeven afzet tegen het groeiende schermgebruik onder kinderen en jongeren, is het dus van groot belang om inzicht te krijgen in hoe we het lezen van lange teksten in een digitale omgeving zo effectief mogelijk kunnen inrichten.

Een flinke uitdaging, maar niet onoverkomelijk. Hiervoor is onder andere verder onderzoek naar het gebruik van digitaal leermateriaal nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat leerlingen uit een digitale tekst de juiste informatie weten te selecteren en evalueren. Meer aanbevelingen vind je in de Stavanger Verklaring.

Blended leren en lesgeven op OVM

Wil je meer te weten komen over hoe je het analoog en digitaal lezen met elkaar kunt combineren? In de nieuwe OVM-special Blended learning vind je allerlei artikelen die je hierbij op weg helpen.  Bijvoorbeeld over welke tools je hierbij kunt gebruiken en hoe je een concrete start maakt met blended leren.

Heb jij een concrete tip met betrekking tot het lezen op papier en/of scherm? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.