Home » Rekenen met procenten

Rekenen met procenten

Met dit lesidee gaan uw leerlingen aan de slag met prijskortingen in procenten. Rekenen dus! Blader eens met uw leerlingen door (digitale) folders, vergelijk prijzen, bereken prijsverschillen en druk kortingen uit in procenten. Met de supermarkt als uitgangspunt worden de opdrachten vertaald naar de belevingswereld van uw leerlingen. Zo kunnen zij de vaardigheden uit de opdrachten toepassen in het dagelijkse leven waardoor de lesstof beter beklijft.

Opdrachten
De opdrachten op het leerlingenblad lopen op in moeilijkheidsgraad van niveau 1F naar niveau 2F. Binnen de deelvragen lopen de opdrachten ook op in moeilijkheid: Van het noteren van verschillen tot het uitvoeren van inzichtelijke berekeningen. De opdrachten waarbij gevraagd wordt naar het ‘waarom’ of naar eigen voorbeelden zijn een opstap naar niveau 3F. Ook is iedere opdracht eenvoudig aan te passen naar eigen inzicht.

Zoals u op het leerlingenblad ziet is een aantal opgaven voorzien van een voorbeelduitwerking in Excel. Daarvoor moeten uw leerlingen basiskennis hebben van het programma. Als dat niet het geval is dan volstaan – Net als straks op het rekenexamen – pen, papier en rekenmachine natuurlijk ook gewoon. Hier vindt u het docentenblad.

Voorbereiding
Voordat u met uw leerlingen aan de opdrachten begint, kunt u de grondbeginselen van procenten nog eens uitleggen. Op het digibord kunt u bijvoorbeeld procentstroken of cirkeldiagrammen laten zien waarin de relatie tussen breuken en procenten tot uitdrukking komt. Als u uw leerlingen aan de slag wilt zetten met extra procentsommen dan bent u hier aan het goede adres. Ook zou u eens kunnen kijken bij vaklokaal economie. Op deze website kunnen uw leerlingen alle verschillende soorten procentberekeningen nog eens nalezen.

Ik wens u 100% rekenplezier!

Laatste onderwijsnieuws

Een vrouw ligt in het gras naar een podcast te luisteren

Onderwijsnieuws: zomerkamp en podcasttips

Het onderwijsnieuws van deze week: de wiskundekampen in Heino en podcasttips over scheiden en digitaal lezen versus lezen van papier.

Bekijk

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.