Po, vo of mbo Basisonderwijs Professionaliseren in het buitenland

Professionaliseren in het buitenland
P

Als docent ben je een groot deel van het jaar druk bezig met voorbereiden, uitvoeren en evalueren van je lessen. Formeel is er tijd voor professionalisering, maar veel docenten ervaren dit als een sluitpost en komen te weinig toe aan eigen leeractiviteiten. Mijn advies? Schrijf je in voor een studiereis!

Er is in Nederland een breed aanbod aan studiereizen voor onderwijsprofessionals. Zo organiseert het Nederlands Instituut Studiereizen onder meer de mogelijkheid om kennis te maken met innovaties in het onderwijs in Estland en Finland, een studiereis over talentgericht onderwijs in Zweden en een reis over inclusief onderwijs in Canada. Een andere partij is Oost Travel, waarmee je een bezoek kunt organiseren aan een brede school in Malmö (Zweden) ofwel een bezoek aan een schooladviesdienst in Bergen (Noorwegen). En ook een reisorganisatie als Personal Touch Travel organiseert studiereizen voor docenten en onderwijsmanagers.

Studiereizen als professionalisering

Een studiereis is een bijzondere vorm van ervaringsleren. Je kunt daarbij vooraf vastgestelde leeruitkomsten definiëren, maar meestal leer je meer dan je vooraf had kunnen voorzien. Je loopt tijdens een studiereis bijvoorbeeld ongetwijfeld tegen onverwachte ontmoetingen aan. Die leveren leeropbrengsten op die je vooraf niet had kunnen verwachten. Zo ontstond er tijdens een studiereis van Nederlandse docenten in Tallinn een ontmoeting met vakcollega’s uit Spanje. Het resultaat van die ontmoeting was een waardevolle uitwisseling van ervaringen over het middelbaar beroepsonderwijs in beide landen. Vervolgens hebben twee docenten uit deze groep contactgegevens uitgewisseld en zijn een uitwisselingsproject gestart. De leeropbrengsten van een studiereis zijn daarmee altijd rijker dan de vooraf vastgestelde leeruitkomsten.

Ontwikkeling kennis en vaardigheden

Een studiereis als professionaliseringsactiviteit biedt veel mogelijkheden om theorie en praktijk aan elkaar te relateren. Daar waar reguliere nascholingsactiviteiten zich veelal afspelen in trainingsruimtes of collegezalen, zijn studiereizen gericht op een bezoek buiten de muren van de school. Dit levert een zekere diepgang op die in andere onderwijsvormen moeilijk te evenaren is. Als deelnemer aan een studiereis wordt je uitgedaagd om kritisch en creatief te denken, waarbij een beroep wordt gedaan op je vermogen om te kunnen observeren en analyseren. Daarnaast stelt een studiereis je in de gelegenheid om misconcepties en stereotype beelden aan de kaak te stellen.

Leuk aanbod

Studiereizen zijn simpelweg ook gewoon leuk. Als je de keuze hebt om zelf te bepalen hoe je je voortgezette professionalisering wilt vormgeven, dan kun je dat het beste doen op de meest aangename wijze. Om die reden organiseerde ik onlangs zelf een studiereis om docenten op een plezierige manier kennis te laten maken met enkele relevante maatschappelijke vraagstukken in Marokko. De reis vindt plaats van 29 april tot en met 6 mei 2018 en is met name interessant voor docenten van mens- en maatschappijvakken, biologie en Frans. Heb je interesse om mee te gaan? Kijk dan op deze website.

Op 22 januari 2018 is er een informatiebijeenkomst waarin stedelijke vraagstukken in Marokko centraal staan. Bekijk hier het programma.

Heb jij je dit schooljaar al ingeschreven voor een studiereis? Of heb je een bijzondere ervaring die je graag wil delen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Toetsweek in aantocht? 5 vragen voor het maken van een goede toets

De coronaperiode heeft niet alleen veel impact op het onderwijs, maar ook op toetsing. Want hoe achterhaal je op afstand wat leerlingen weten en...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...