Een initiatief van Malmberg

Leerlinggerichte omgeving stimuleert motivatie vmbo-leerling

Leerlinggerichte leeromgeving

Vmbo-leerlingen zijn in een leerlinggerichte leeromgeving gemotiveerder om te leren dan in een docentgerichte leeromgeving. Leerlingen voelen zich dan competenter en ervaren meer vrijheid en verbinding met hun docent. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderwijskundige Karin Smit. Je leest er meer over in dit artikel.

Allereerst: in een leerlinggerichte leeromgeving stelt de docent zich meer op als expert en als begeleider van het leerproces en is veel ruimte voor de inbreng van leerlingen, bijvoorbeeld op het gebied van werkwijze en onderwerpkeuze. Een docentgerichte leeromgeving is daarentegen traditioneler van aard: de docent bepaalt het onderwerp en is veelal zelf aan het woord.

Motivatiestrategieën

In een leerlinggerichte omgeving ervaren leerlingen meer plezier, autonomie en steun vanuit de organisatie. Dat komt hun interesse, inzet en doorzettingsvermogen ten goede. Ook blijkt uit het onderzoek dat leerlingen vaker motivatiestrategieën gebruiken als ze het schoolwerk meer waarde toekennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je bureau opruimen, jezelf een beloning beloven of ergens gaan zitten waar het rustig is. Hoe vaker leerlingen zulke strategieën toepassen, hoe beter het ervoor staat met hun motivatie.

Verder lezen?

Via de leeromgeving kun je als school of docent dus invloed uitoefenen op de waarde van schoolwerk en zo de motivatie van leerlingen verbeteren. Hierover lees je meer in de Nederlandse samenvatting van het onderzoek. Wil je meer lezen over het belang van de leeromgeving en het stimuleren van de motivatie van leerlingen? Eerder verschenen op OVM de volgende artikelen:

Herken jij elementen van deze onderzoeksresultaten in de dagelijkse lespraktijk? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

 1. Beste Karin,

  Ik schrijf je n.a.v. jouw artikel over leerlinggerichte leeromgeving (2017) dat ik recent tegenkwam.

  Mijn naam is Marjolein van Breda en ben redactielid van het vakblad BiOND. Dit vakblad richt zich op leerlingbegeleiding en publiceert relevante artikelen hierover. Jouw artikel sprak mij erg aan en ik vroeg mij af of je het leuk zou vinden om eens in gesprek te gaan om eventueel een artikel te schrijven voor BiOND?

  Hoor graag of je hiervoor open staat

  Hartelijke groet,
  Marjolein van Breda – Souman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.