Home » Onderwijstips januari 2018

Onderwijstips januari 2018

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie onder meer de IPON Vakbeurs voor onderwijsinnovatie en ICT, het boek De zes rollen van de leraar en de Scholingsdag Vertrouwenspersonen. Wat lees jij deze maand? En waar neem jij aan deel? Deel het met ons!

IPON 2018
Vakbeurs | 7 & 8 februari | Jaarbeurs, Utrecht
Op woensdag 7 en donderdag 8 februari 2018 vindt in de Jaarbeurs Utrecht voor de negende keer de IPON plaats. Ook deze editie zijn er weer vele nieuwe en innovatieve initiatieven op het gebied van onderwijsinnovatie & ICT. Meer dan 100 workshops, presentaties en keynotes met onderwerpen als learning analytics, augumented reality, educatieve apps, sociale media in de klas, werken in de cloud, digitale identiteit, mediawijsheid, gamification, iPad-onderwijs, en flipping the classroom. Bezoek ipon.nl voor meer informatie.

Scholingsdag Vertrouwenspersonen
Conferentie | 18 januari | Aristo, Utrecht
De jaarlijkse scholingsdag voor vertrouwenspersonen (mbo) staat dit jaar in het teken van psychologie in het vertrouwenswerk. Je hoort en ervaart op deze dag hoe psychologische kennis helpt om inzicht te krijgen in eigen handelen in relatie tot klagers en klachten. Daarmee kun je de begeleiding van klagers professionaliseren en je invloed op het schoolveiligheidsbeleid vergroten en verbeteren. Download het programmaboekje of bezoek schoolenveiligheid.nl voor meer informatie.

Boek: De zes rollen van de leraar
Martie Slooter | verkrijgbaar vanaf 15 januari
Wat is een goede les? En wat doet een effectieve leraar? In De zes rollen van de leraar beschrijft Martie Slooter wat leraren kunnen doen om leerlingen daadwerkelijk te laten leren. Ze beschrijft effectief lerarengedrag aan de hand van zes rollen: de gastheer; de presentator; de didacticus; de pedagoog; de afsluiter; de coach. Klik op de hyperlinks in voorgaande zin om de eerder op OVM verschenen voorpublicaties te lezen. Bezoek voor meer informatie over het boek.

Reminder: inschrijving Staat van het Onderwijs
Het duurt nog even, maar op 11 april 2018 organiseert de Inspectie van het Onderwijs het congres Staat van het Onderwijs. Noteer deze datum alvast in je agenda. Op die dag publiceren we de bevindingen uit het gelijknamige rapport. Wil je het congres bijwonen? Vanaf eind januari 2018 kun je je inschrijven voor het congres.

Heb jij een onderwijstip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.