Po, vo of mbo Basisonderwijs Omgaan met sociale media: tips en handreikingen

Omgaan met sociale media: tips en handreikingen
O

Mede door de smartphone en sociale media hebben leraren ook buiten de lesuren om steeds vaker contact met hun leerlingen. En hoewel het een uitkomst is dat je de avond voor een proefwerk nog een online vragenuurtje kunt organiseren, weten veel leraren niet hoe om te gaan met sociale media. Want wat kan wel en wat niet?

Een van de organisaties die zich bezighoudt met mediawijsheid en online veiligheid is Stichting School & Veiligheid. Sociale veiligheid speelt tenslotte ook online een steeds grotere rol. Op de themapagina van de stichting vind je informatie, actiepunten, bruikbare materialen en publicaties ter bevordering van de online veiligheid op school. Ook geven ze tips over hoe je ongewenst online gedrag van leerlingen en/of collega’s kunt aanpakken.

In dit artikel zetten we vast 6 acties voor je op een rij:

  1. Reageer als docent en/of schoolleiding altijd op een voorval. Hiermee maak je ook aan alle leerlingen duidelijk dat online ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd op school.
  2. Neem (straf)maatregelen in de richting van de dader(s). Zie Sanctieladder leerlingen.
  3. Bespreek het incident binnen het team en informeer over de te nemen/genomen maatregelen.
  4. Informeer de betrokken ouders en betrek ze bij de verdere gang van zaken rond het incident.
  5. Neem preventieve maatregelen.
  6. Scherp het bestaand beleid rond sociale media zo nodig aan. Zie aanscherping beleid. 

Bezoek de website van Stichting School & Veiligheid om het complete thema in te zien.

Modelprotocol

Om het beleid rondom het gebruik van sociale media in en rond school verder vorm te geven, ontwikkelde Verus een modelprotocol. Je kunt dit protocol gebruiken om de do’s en dont’s met betrekking tot sociale media vast te leggen. Het instrument richt zich niet alleen op werknemers, maar ook op leerlingen, ouders en andere betrokkenen.

Heb jij vragen met betrekking tot het gebruik van de smartphone en sociale media binnen de schoolsetting? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

De zomerdip: bestaat die en wat doe je ertegen?

Zomervakantie: zes weken uitrusten en dan in het nieuwe schooljaar weer fris starten met waar je voor de vakantie gebleven was. Klinkt logisch, maar...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...