Home » OECD: Meiden te weinig zelfvertrouwen voor bètavakken

OECD: Meiden te weinig zelfvertrouwen voor bètavakken


Eerder deze maand verscheen op de Guardian een artikel met de kop: ‘
Girls lack self-confidence in maths and science problems, study finds’. Het artikel gaat over een studie van OECD, waaruit wederom blijkt dat meiden te weinig zelfvertrouwen hebben voor wiskunde en andere bètavakken. Hoe komt dat? En wat is eraan te doen?

Veel vaker dan jongens geven meiden aan dat ze ‘gewoon niet goed zijn in wiskunde’. De onderzoekers stellen dat dit gemis aan zelfvertrouwen deels voortkomt uit onbewuste, lage verwachtingen van ouders en opvoeders. Eeuwenoude vooroordelen over sekseverschillen en wat mensen daar, zonder het zich te realiseren, over denken en zeggen, beïnvloed de verwachtingen van een leerling over zichzelf. Bèta wordt geassocieerd met ‘mannelijk’ en dat zie je volgens Cocky Booy, directeur van VHTO (het expertisebureau voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek), terug in het gedrag van veel ouders, docenten en leerlingen.

Ouders die hun dochters aanmoedigen om ook eens na te denken over een technisch beroep, zouden de prestaties van hun meiden in het wiskunde- en bètaonderwijs kunnen verbeteren en zo het zelfvertrouwen op kunnen krikken. Want dat het zelfvertrouwen daarbij van cruciaal belang is, blijkt uit het feit dat meiden die aangeven wél zelfverzekerd te zijn, net zo goed presteren als hun mannelijke klasgenoten.

23 april: Girlsday
Kortom: meiden moeten weten dat ze het in zich hebben ‘te denken als een wetenschapper’. Hen blootstellen aan de rolmodellen en de dagelijkse beroepspraktijk is een andere, doeltreffende manier om dat zelfvertrouwen naar een hoger plan te tillen. Om die reden organiseert VHTO op donderdag 23 april Girlsday: een landelijk evenement om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Tal van bedrijven en technische of ICT-afdelingen openen hun deuren om meiden kennis te laten maken met de vrouwelijke medewerkers en ook worden verschillende activiteiten georganiseerd om meiden te laten proeven van de mogelijkheden. Bezoek voor meer informatie de website.

Herkent u als bètadocent het gemis aan zelfvertrouwen bij meiden? En wat is volgens u een goede manier om hier iets aan te doen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.