Home » Met deze tool meet je de motivatie van leerlingen

Met deze tool meet je de motivatie van leerlingen

Je hebt net een fantastische les gegeven. Althans, dat vind jij. Of de leerlingen die mening met je delen valt nog te bezien; maar niet heus. Met de motivatietool uit de toolkit Zelf onderzoek doen op je school weet je namelijk precies hoe het ervoor staat met de motivatie van leerlingen.

De motivatietool is ontwikkeld op basis van vier typen motivatie die naast elkaar kunnen bestaan: intrinsieke motivatie, geïdentificeerde motivatie, externe motivatie en amotivatie. Aan de hand van zestien stellingen meet de motivatietool hoe het op school, tijdens een vak of gedurende een onderdeel van een vak is gesteld met de motivatie van leerlingen. Bij iedere stelling geven leerlingen aan hoeveel hij bij hen past (1 = past nooit bij mij, 5 = past altijd bij mij). Het afnemen van de vragenlijst duurt circa twintig minuten en de motivatietool is geschikt voor alle leerjaren en onderwijstypen.

Download de vragenlijst en lees op de themapagina precies welke stappen je dient te doorlopen om een helder beeld te krijgen van de mate waarin jouw leerlingen gemotiveerd zijn.

De tool in de praktijk

Cérise Sangers werkt als docent Engels op het Sint-Janscollege. Zij gebruikte de motivatietool om erachter te komen of ze haar leerlingen meer kon motiveren voor Engels met behulp van het ReadBox-project. In onderstaande video zie je hoe Cérise dat deed en nog belangrijker; dat het onderzoek opzichzelfstaand ook motiverend werkt voor leerlingen:

Bron: leerling2020

Heb jij weleens gebruik gemaakt van de motivatietool? Of hoe toets jij de motivatie van leerlingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 reactie op “Met deze tool meet je de motivatie van leerlingen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Twee kinderen wijzen naar een schilderij

Laat de verf spreken

Een creatieve schrijfopdracht bij een zelfgekozen schilderij.

Bekijk
Praatplaat Motiverend Kindgesprek van IEP

Motiverend kindgesprek

Waarom is het zinvol om het kind te betrekken bij het eigen leerproces? En hoe pak je een motiverend kindgesprek aan?

Bekijk
Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.