Home » Meest bekeken TED-Ed lessen: wiskunde

Meest bekeken TED-Ed lessen: wiskunde


TED-Ed, het platform voor educatieve lessen van TED, bestaat inmiddels al een tijdje. Met dit platform biedt TED docenten de mogelijkheid om reeds bestaande lessen naar eigen voorkeur aan te passen. Ook kunt u met behulp van de software uw eigen videolessen maken. In dit artikel de 5 populairste TED-Ed lessen op het gebied van wiskunde. Wat is uw favoriete les?

5.  How big is infinity?
Deze les gaat over oneindigheid. Maar wat is dat precies? En hoe groot is het? Daarover heeft leraar Dennis Wildfogel, in samenwerking met animatiestudio Augenblick, een video gemaakt. Waar Wildfogel begint met eenvoudige voorbeelden uit de oudheid, gaat hij razendsnel de diepte in om aan de hand van verzamelingenleer uit te leggen wat de mogelijkheden én de beperkingen van wiskunde zijn. Daarbij komen heel wat historische wiskundigen, waaronder Georg Cantor en David Hilbert, aan bod.

4. A performance of ‘Mathemagic’
De enige echte TEDtalk in dit rijtje. Maak kennis met Arthur Benjamin, mathemagician van beroep. Benjamin heeft twee grote liefdes: wiskunde en magie. Deze combineert hij tot wat hij mathemagics noemt. Wat dat precies is? In het geval van Benjamin onwaarschijnlijk snel rekenen. De snelheid waarmee hij dat doe, in combinatie met zijn vermogen om alle cijfers te onthouden en de vertalen in woorden, maakt de TEDtalk van Benjamin een indrukwekkend geheel.

3. SpongeBob’s house is not a pineapple
Is de broek van SpongeBob Squarepants echt vierkant? En is de schelp van Gary een logaritmische spiraal? Het antwoord op deze vragen, namelijk ‘nee’, is vrij gemakkelijk te geven. Moeilijker wordt het wanneer je gaat nadenken over de vraag of het huis van onze gele vriend eigenlijk wel echt een ananas is. Wat in eerste instantie lijkt op een futiele vraag, blijkt na het bekijken van dit filmpje uiterst leerzaam te zijn. Niet alleen om leerlingen kennis te laten maken met de Rij van Fibonacci, ook om te benadrukken dat wiskunde écht overal is. Zelfs in SpongeBob Squarepants.

2. The unexpected math behind Van Gogh’s ‘Starry Night’
Van Gogh en wiskunde blijken een prima combinatie te zijn. Waar de wetenschap moeite heeft om het gedrag van turbulentie te begrijpen en te berekenen, heeft Van Gogh het verschijnsel in zijn meesterwerk ‘De Sterrennacht’ uitmuntend in beeld gebracht. En zien, dat is voor beginners in de wiskunde dé manier om iets te leren begrijpen. Docente Natalya St. Clair illustreert in deze video het mysterie van beweging, vocht en licht aan de hand van het werk van Van Gogh.

1. Can you solve this?
Deze les van Veritasium – het wetenschappelijke YouTube-kanaal voor experimenten, demo’s én interviews met experts – gaat over patronen. De presentator gaat de straat op en vraagt mensen om een door hem gegeven patroon verder uit te denken. In eerste instantie geeft iedereen hetzelfde antwoord… Niet per definitie verkeerd, maar ook niet in lijn met de regel van het patroon. En dat raakt precies aan de kern van deze les: onze voorkennis en traditionele denkbeelden en ideeën beïnvloeden de manier waarop we nieuwe informatie ontdekken. Als je denkt dat iets waar is, dan doe je er goed aan je best te doen dat gegeven te weerleggen. Alleen zo kom je achter de echte waarheid, zonder jezelf ongewild voor de gek te houden.

Lees ook:

 

Maakt u weleens gebruik van de TED-videolessen? Of heeft u misschien een eigen les online staan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

leerlingen in het Rijksmuseum

Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: Impuls Open Leermateriaal.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.