Lesideeen Lesstarter biologie: Vleermuizen

Lesstarter biologie: Vleermuizen
L

Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. In deze lesstarter wordt aandacht besteed aan de vleermuis. Je kunt het verhaal gebruiken als introductie van het thema en de leerlingen meenemen in het onderwerp. 

Veel mensen schrikken wanneer ze ‘s avonds vlak over hun hoofden vliegen. Ik heb het hier over het enige vliegende zoogdier: de vleermuis.

Vleermuizen zijn goed te zien wanneer het begint te schemeren. Sommige soorten jagen dan op insecten en proberen deze uit de lucht te vangen. Omdat ze in de schemering weinig kunnen zien, hebben ze een speciale manier om in het donker te weten waar hun prooi zich bevindt. Dit heet ‘echolocatie’.

Ultrasone geluiden

Een vleermuis zendt heel hoge geluiden uit, welke mensen niet kunnen horen. Geluiden die te hoog zijn voor mensen om te kunnen horen, noem je ultrasone geluiden. De geluiden kaatsen tegen alles wat in de omgeving van de vleermuis aanwezig is, bijvoorbeeld een tak van een boom, bladeren, een muur van een huis en tegen het lichaam van een insect.

De weerkaatsing (echo) van het geluid, komt weer terug bij de vleermuis. Door de snelheid waarmee de echo terugkomt bij te houden, weet een vleermuis op welke locatie zich een prooi bevindt.

Muggenvanger

In de winter houdt een vleermuis een winterslaap. Wanneer het warmer wordt, wordt de vleermuis actiever. Vaak is dit van mei tot oktober. In deze periode kan een vleermuis wel 40.000 muggen vangen! Erg handig dus, die vleermuizen als muggenvangers!

Rik Smale – Bioweetjes.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Rapport: ‘passend onderwijs geen doorslaand succes’

Toen zoveel mogelijk leerlingen naar het reguliere onderwijs gingen, waren de verwachtingen hooggespannen. Leerlingen met behoefte aan extra ondersteuning kregen die voortaan ‘gewoon’ in...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...