Thema Digitaal onderwijs Lesstarter biologie: Cafeïne

Lesstarter biologie: Cafeïne
L

Cafeïne is een stof die veel voorkomt in koffie. Cafeïne kan een positieve uitwerking op je lichaam hebben, doordat je je er fitter door voelt. Daarom beginnen veel mensen de dag met een kop koffie. Wat zijn de andere effecten van cafeïne?

Effecten
Wanneer je de effecten van cafeïne voelt, verschilt per persoon. De ene persoon is gevoeliger voor deze stof en reageert er daarom heftiger op dan de andere persoon. Het is daarom ook lastig te zeggen wanneer je teveel cafeïne binnenkrijgt en wanneer niet, omdat dit dus per persoon verschillend is.

Teveel
Een teveel aan cafeïne zorgt in ieder geval voor een versnelde afvoer van vocht uit je lichaam. Cafeïne geeft je een fitter gevoel, maar wanneer je teveel cafeïne binnen krijgt, slaat dit om naar een gevoel van rusteloosheid. Sommige mensen kunnen er zo slecht van slapen, dat het beter is om ‘s avonds geen dranken met cafeïne erin te drinken.

Doordat cafeïne het zenuwstelsel beïnvloed, is het voor kinderen beter om zo min mogelijk cafeïne binnen te krijgen. De ontwikkeling van hun zenuwstelsel kan erdoor verstoord raken.

Afkomst
Cafeïne is afkomstig van cacaobonen, koffiebonen en theebladeren. Het komt vooral voor in koffie, thee en cola. Er zijn meer cafeïne houdende dranken, waarbij de energiedrankjes de laatste tijd vaak in opspraak zijn door het hoge gehalte aan cafeïne wat erin zou zitten.

Rik Smale – BioWeetjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...