Home » Leren vliegen

Leren vliegen

Daar zitten ze dan voor mijn neus. De docenten van de toekomst. 25 stuks. Hoewel, een paar hebben er toch geen rekening mee gehouden dat deze vrijdag voor de meivakantie een gewone ‘lesdag’ is. En de donderdagavond vergt natuurlijk ook veel van hen.

 

Het zijn studenten van een lerarenopleiding Nederlands, bezig met de laatste loodjes voor hun afstuderen. En in afwachting van een presentatie van Malmberg.

 

De toekomst
Ik vroeg me van tevoren af of deze groep jongelingen een afspiegeling zou vormen van de docenten in de scholen. Of is dit de voorhoede? Zijn zij de toekomst zelf? Als we hen kennen, weten we dan hoe het onderwijs er over tien jaar uitziet als zij gesetteld zijn op een school?

 

Op mijn vraag aan het begin van mijn presentatie wat voor hen nou de ideale methode zou zijn, komen eerst aarzelend en dan wat uitgebreider de reacties los. Het liefst geen methode maar gewoon zelf materiaal maken. Of wel een methode als basis, maar die vervolgens niet zoveel gebruiken. En in géén geval een methode van a tot z volgen: geen methodeslaaf worden. Van de toehoorders knikken er soms een paar, anderen zwijgen.

 

En ICT dan? Wie wil er volledig digitaal werken?
Nou, een boek als basis is toch wel heel fijn, en de ICT-mogelijkheden op de stagescholen zijn niet al te best. Hoewel, op een van de stagescholen is er bij nader inzien wel een pilot met laptops, en over twee jaar moest alles daar digitaal zijn. Op een andere stageschool loopt een pilot met iPads. Of wij als uitgever daar ook iets voor hebben? Want daar gaat het volgens de meesten toch wel naartoe.

 

Uiteindelijk krijg ik erg enthousiaste reacties op de ICT van Talent en op alle mogelijkheden die nog in het vat zitten. En heb ik een goede inkijk gekregen in de toekomst van lesgevend Nederland. Nog half in het ei weliswaar, maar de ogen al open en welbewust de onderwijswereld in kijkend.

 

Kunt u zich vinden in de manier waarop docenten van de toekomst een ‘ideale’ lesmethode schetsen?

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.