Home » Leren over duurzaamheid: 4 praktische tips

Leren over duurzaamheid: 4 praktische tips

We leren kinderen dagelijks om afval in de prullenbak te doen, hun bord leeg te eten en de kraan op tijd dicht te draaien. En ook al klinken begrippen als ‘plastic soep’ en ‘opwarming van de aarde’ hen enigszins bekend in de oren, veel kinderen weten misschien niet wat duurzaamheid echt inhoudt en waarom dit zo belangrijk is. Wil jij je leerlingen graag iets leren over duurzaamheid? Er zijn volop mogelijkheden!

Zelf bijdragen aan een duurzame wereld

Een werelds thema als duurzaamheid uitleggen aan kinderen kan best lastig zijn. Want waar begin je? Met onderwerpen als recyclen, CO2-uitstoot, voedselverspilling en duurzame kleding zie je soms door de bomen het bos niet meer. Toch wil je de kinderen in je klas leren wat duurzaamheid is, maar vooral hoe ze daar nu al zelf aan kunnen bijdragen. Want wat kinderen vandaag doen, heeft gevolgen voor de mensen die nu en in de toekomst op onze aarde leven. Zodra ze dat leren, begrijpen ze waarschijnlijk beter waarom die kraan op tijd uit moet en waarom je beter geen plastic waterflesje kunt kopen.

Praktische tips

Op het gebied van onderwijs zijn er heel veel manieren om je leerlingen bewust te maken van duurzaamheid. Laat bijvoorbeeld de kinderen in het basisonderwijs een collage maken met als vraag: hoe wil je dat de wereld er over honderd jaar uitziet? Of laat leerlingen in het voortgezet onderwijs in projectgroepen manieren bedenken hoe de school zelf duurzamer kan worden. Daarnaast zijn er allerlei leuke en leerzame lespakketten verkrijgbaar voor het basis- en voortgezet onderwijs.

 • Duurzame les
  Leer wat de impact van de mens is, waardoor er steeds minder ruimte is voor ander leven. Maar dan in gamevorm! Voor leerlingen van groep 7 en 8.
 • Greenpeace
  Lesmateriaal over verschillende onderwerpen zoals bossen, kleding, plastic en klimaat & energie voor basis- en voortgezet onderwijs.
 • WWF
  Iedere week of ieder kwartaal nieuwe lessen over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor groepen 3 t/m 8.
 • IVN
  Lesmateriaal voor de basisscholen: van moestuintjes, uitgebreide natuurverkenningen tot duurzame ontwikkeling. Met veel praktische tips.

Duurzame docent

Ben je enthousiast geworden over het lesgeven in duurzaamheid en wil je jouw successen als duurzame docent delen? Meld je dan aan op www.duurzamedocent.nl en vertel over jouw duurzame initiatieven op school. Bovendien maak je dan kans om duurzame docent van het jaar te worden.

De winnaar van 2020 is Ewoud van der Weide, meester van groep 7 en 8 van basisschool It Bynt in Winsum, Friesland. Hij startte het project Greidhoeke goes Onderwijs op. Daarin gingen zijn leerlingen aan de slag met duurzame vraagstukken. In dit project leerde hij zijn klas veel over hun eigen lokale omgeving en biodiversiteit. Vier scholen uit de omgeving sloten aan bij dit project.

Hoe werk jij samen met je leerlingen aan duurzaamheid? Deel je ervaring en tips met ons via het reactieformulier.

2 reacties op “Leren over duurzaamheid: 4 praktische tips”

 1. Op Wikiwijs is nu al veel lesmateriaal dat een relatie met duurzaamheid heeft, te vinden. Binnenkort komt daar een speciale pagina voor dit lesmateriaal; alles wat daarop te vinden is, is eerst beoordeeld op kwaliteit.

 2. Wat een mooi initiatief! Na je opleiding klaar voor een baan om zo bij te dragen aan een duurzame wereld? Dan hebben we als tip http://www.greenjobs.nl! De grootste duurzame vacaturebank van Nederland om een duurzame baan te vinden. Dus wat je hebt geleerd kan je gelijk in de praktijk brengen. Samen werken we aan de verduurzaming van de planeet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.