Home » Leestips van de Jonge Jury: zo motiveer je leerlingen om meer te lezen
Tags

Leestips van de Jonge Jury: zo motiveer je leerlingen om meer te lezen

Jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uitdagen om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. Dat is de missie van de Jonge Jury. Hoe motiveer jij leerlingen om met plezier te lezen en een mening te vormen over boeken? Jonge Jury Boekgenootschapsleden Demi, Nikki en Keenan delen hun leestips én tips voor docenten om het lezen leuk te maken.

Het Jonge Jury Boekgenootschap 2023

Demi, Keenan en Nikki zijn lid van het tienkoppige Jonge Jury Boekgenootschap 2023. Zij helpen de Jonge Jury. Zo geven ze advies, selecteren ze Leestips en nomineren ze boekdebuten voor de Jonge Jury Debuutprijs. De Boekgenootschapsleden zijn erg enthousiast over hun speciale rol en hebben allemaal een goede tip om lezen leuk te maken.

Demi Ganzeboom – 14 jaar, Christelijk Lyceum Delft
‘Vorig jaar ben ik met school bij de Dag van de Jonge Jury geweest. Ik zat in het publiek en vond het een erg leuke dag. Ik kan me altijd helemaal in boeken verdiepen en me inleven in het verhaal. Ik heb me aangemeld voor het Jonge Jury Boekgenootschap, omdat het me gaaf lijkt om de prijzen uit te reiken.’

Tip voor docenten

‘Mijn docent Nederlands laat soms boektrailers zien. Je ziet namelijk niet makkelijk of een boek leuk is. Als de voorkant er niet aantrekkelijk uitziet of het boek is heel dik, dan pak je het niet zo snel. Maar door de boektrailer of als een docent erover vertelt, kan het aantrekkelijker worden. Ook krijgen wij tijdens de les tijd om boeken te lezen voor ons dossier. Dat is heel fijn voor leerlingen die thuis niet zo van lezen houden.’

Leestip

‘Mijn leestip is: Geen weg terug, geschreven door Elvin Post. Het boek is zo spannend dat ik ‘m in één keer uit heb gelezen. Ik kon niet anders. Soms werd ik er zelfs boos door. Dus aan iedereen die het boek nog niet gelezen heeft, zou ik willen zeggen dat je ‘m meteen moet gaan lezen!’

Nikki van Minnen – 13 jaar, Rsg Wiringherlant

‘Ik hield altijd al heel erg van lezen. Toen ik in de brugklas zat, sprak ik vaak met mijn docent Nederlands over boeken. Dus toen zij me vertelde over het Jonge Jury Boekgenootschap, wilde ik graag meedoen. Ik heb één vriendin die ook van lezen houdt, maar het leek me superleuk om met meer leeftijdsgenoten over boeken te praten. Ik zit helemaal op mijn plek bij het genootschap.’

Tip voor docenten
‘Als leerlingen niet van lezen houden, is het lastig om ze boeken wel leuk te laten vinden. Maar je kunt leerlingen wel meer informatie geven over mooie boeken. Bijvoorbeeld door een presentatie of poster te maken over boeken met verschillende genres. En er dan meer over te vertellen. Zo neem je leerlingen erin mee. Daarnaast leest mijn docent vaak voor. Op dit moment uit het boek Borealis van Marloes Morshuis. Ik vind dat heel leuk en mijn klasgenoten ook.’

Leestip
Mijn leestip is De pijn die wij verbergen, geschreven door Monica Haak. ‘Het is een mooi boek met een aangrijpend onderwerp. Er spelen problemen waarvan ik wilde weten hoe ze opgelost zouden worden. Ik zat helemaal in het verhaal. Ik móest gewoon verder lezen.’

‘Daarnaast wil ik graag nog meer leestips meegeven. Ik vind het fijn om Nederlandstalige en Engelstalige boeken af te wisselen. Deze boeken kun je in beide talen lezen en vond ik erg leuk: de boekenseries Harry Potter en Twilight en To all the boys I’ve loved before van Jenny Han.’

Keenan Aluy – 16 jaar, Norbertus Gertrudis Lyceum

‘Ik ben lid van het Jonge Jury Boekgenootschap omdat ik van lezen houd. En ik vind het mooi dat ik andere leerlingen boeken kan tippen die leuker zijn dan de standaard leeslijst. Het is mijn tweede jaar bij het genootschap. Er is namelijk altijd een oudgediende bij. Mijn docent Nederlands vond het zo leuk dat ik nog een keer meedeed: we hebben posters door de hele school opgehangen en in alle onderbouwklassen verteld over de Jonge Jury.’

Tip voor docenten

‘Mijn eigen docent is altijd goed op de hoogte van nieuwe boeken die uitkomen. Ik zou als docent altijd aanraden om de nieuwere boeken te lezen. Die zijn meestal leuker. Je merkt vaak aan de taal dat boeken ouder zijn. Dat leest minder fijn. Daarnaast wil ik een tip meegeven voor leerlingen die niet graag lezen: begin met een boek van maximaal honderd bladzijden en lees rustig in je eigen tempo.’

Leestip

‘Mijn leestip is: Vlinder, geschreven door Martine Kamphuis. Het boek maakte mij erg nieuwsgierig. Ik wilde graag weten wat er verder ging gebeuren. De hoofdpersoon krijgt een nieuwe beste vriendin, maar komt erachter dat er ook een duistere kant zit aan dat meisje.’

De Jonge Jury in jouw klas?

De Jonge Jury is een initiatief van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek. Het is een leesbevorderingsprogramma dat aansluit op de Kinderjury. Jaarlijks doen er ruim 180.000 leerlingen mee. Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs lezen voor de Jonge Jury een aantal jeugdboeken. Op hun favoriete boeken brengen zij een stem uit. De drie boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

De meeste jongeren doen samen met hun docent Nederlands mee aan de Jonge Jury. Als docent kun je één of meerdere boeken uit de Leestips aanbevelen om te lezen. Daarnaast is er in samenwerking met de vier lesmethoden Nederlands – waaronder Malmberg – lesmateriaal ontwikkeld. Het lesmateriaal bestaat momenteel uit een algemene lesbrief. Vanaf december is er ook per Leestip een lesbrief beschikbaar. Deze sluiten aan op het curriculum van de verschillende methodes Nederlands. Je hoeft dus geen extra tijd of lessen in te ruimen om hiermee aan de slag te gaan. Het les- en promotiemateriaal bestel je gratis. Doe jij vanaf september ook mee met jouw klas?

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.