Home » Inspiratie: lees- en kijktips voor de kerstvakantie

Inspiratie: lees- en kijktips voor de kerstvakantie

Is het eerste deel van jouw schooljaar ook voorbij gevlogen? Gelukkig is het kerstvakantie: even wat gas terug om straks vol energie het nieuwe jaar in te knallen. Gebruik je je vakantie graag om nieuwe inspiratie op te doen? Dan ben je bij Onderwijs van Morgen aan het juiste adres. Dit zijn onze favoriete lees- en kijktips voor de kerstvakantie.

Lezen: Alles over sociale media

Hoe leg je aan kinderen uit wat sociale media is? Kathleen van Royen, doctor in de communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, en redacteur Fran Vanseveren schreven er het vrolijke kinderboek Alles over sociale media over.

In vijf hoofdstukken behandelen ze de zonnige en de duistere kanten van sociale media. Waarom zijn we bijvoorbeeld zo dol op sociale media? En hoe komt het dat sociale media zoveel over ons weten?

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, maar is voorleesvriendelijk, waardoor het ook voor jongere kinderen geschikt is. En ook voor jou is het een fijn boek om zo’n gecompliceerd thema in jip-en-janneketaal voorgeschoteld te krijgen.

Lezen en kijken: Een dag in de klas van Juf Nicky

In de videoserie Zo doen zij het zoekt Klasse.be naar voorbeelden van positive education: de inzichten uit de positieve psychologie toegepast op onderwijs. In deze aflevering volg je juf Nicky van de Nicolaasschool in Rotterdam. De school vindt het belangrijk dat leraren en leerlingen zich goed voelen en in de klas wordt daar veel aandacht aan besteed. In de video zie je hoe Nicky deze onderwerpen vertaalt naar de klas.

Nicky: “We verwachten dat leerlingen zich een hele dag concentreren in de klas. Maar dan moeten we ze ook leren hoe dat moet. Wekelijks krijgen ze een uurtje kikkerles, waarbij ze hun aandacht trainen en leren omgaan met emoties. Even je ogen sluiten, je ademhaling controleren en ontsnappen aan alle prikkels zorgt ervoor dat ze beter opletten in de klas.”

Kijken: Re-imagining school van TED

‘Het onderwijssysteem deugt niet.’ Deze uitspraak hoor je regelmatig in Nederland. Maar wat moet er dan precies anders en wat werkt wel? In de TED-talks serie Re-imagining school nemen onderwijsprofessionals van over de hele wereld je mee in hun ideeën over de school van de toekomst.

Kijk bijvoorbeeld naar de veelgeprezen klassieker Do Schools Kill Creativity? van Ken Robinson. Maar ook The best kindergarten you’ve ever seen van de Japanse Takaharu Tezuka is een aanrader: over inspirerende architectuur die kinderen écht kinderen laat zijn!

Lezen: Een klas vol lettervreters

Sommige kinderen zeggen dat ze ‘gewoon’ niet van lezen houden. Andere kinderen vinden lezen lastig en vinden het daarom niet leuk. Ze verliezen hun motivatie en lezen daardoor minder. Terwijl kinderen die goed kunnen lezen gemotiveerder zijn en juist meer lezen.

Ben je benieuwd hoe al je leerlingen – dus ook de minder goede lezers – kleine lettervretertjes worden? Ontdek hoe je de leesmotivatie van je leerlingen vergroot in het artikel Een klas vol lettervreters.

Lees-challenge: daag jezelf uit!

Wil je graag lezen deze vakantie, maar liever niet werkgerelateerd? Of lijkt het je sowieso leuk om meer te lezen in 2023? Ga dan onze lees-challenge aan en lees elke maand een boek. In het lijstje hieronder vind je inspiratie voor je volgende boek:

 1. Een boek met een docent in de hoofdrol
 2. Een boek met een getal in de titel
 3. Het favoriete boek van een leerling
 4. Een boek met de maand of het seizoen dat nu plaatsvindt in de titel
 5. Een boek met een leerling in de hoofdrol
 6. Een boek over een land waar je nog nooit bent geweest
 7. Een boek geschreven door een auteur met een andere identiteit dan jij (religie, seksualiteit, geslacht, nationaliteit, etc.)
 8. Het favoriete boek van een collega
 9. Een boek met een kleur in de titel
 10. Het favoriete boek uit je kindertijd
 11. Een boek met een niet-menselijke hoofdpersoon
 12. Een boek dat zich afspeelt tijdens kerst

Heb jij nog een goede lees- of kijktip voor de kerstvakantie voor collega’s in het werkveld? Deel het via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.