Home » Kennisupdate: tevredenheid bij onderwijspersoneel

Kennisupdate: tevredenheid bij onderwijspersoneel

klaslokaal

Het onderwijs is altijd in ontwikkeling en daarmee ook het onderzoek naar het onderwijs. In deze rubriek bespreken we telkens verschillende onderzoeksresultaten. Deze keer: tevredenheid bij onderwijspersoneel.

Eind 2023 presenteerde DUO Onderwijsonderzoek & Advies een rapport over de tevredenheid van mensen die werkzaam zijn in het onderwijs. Afgelopen twee schooljaren heeft het bureau in totaal 14.756 medewerkers uit het primair onderwijs geïnterviewd. En wat blijkt? Onderwijspersoneel is vooral in het po behoorlijk tevreden!

Tevreden over directeuren en werkcultuur

Gemiddeld geeft onderwijspersoneel in het primair onderwijs een 8,4 aan zijn of haar werktevredenheid. Een relatief hoge score, hoger dan medewerkers in het voortgezet onderwijs (7,9) en andere sectoren (8,0). Vooral de factoren werksfeer, werkinhoud en de directeur krijgen een hoge score. Werkdruk en communicatie scoren – niet onverwacht – lager, maar krijgen ook een ruime voldoende met respectievelijk een 6,6 en een 7,5.

De verschillen in tevredenheid tussen het primair en voortgezet onderwijs waren al zichtbaar in het vorige onderzoek tussen 2017-2019 en die zijn nog groter geworden. Dit komt doordat medewerkers in het basisonderwijs tevredener zijn geworden. De onderzoekers veronderstellen dat de maatregelen die gericht waren op het verlagen van de werkdruk, daadwerkelijk effect hebben.

Loyaal aan de school

Een andere positieve uitkomst uit het onderzoek is de loyaliteit die medewerkers voelen aan de school. Dit hebben de onderzoekers gemeten door te vragen in hoeverre de medewerkers hun school als werkplek zouden aanraden. Van de medewerkers in het primair onderwijs zou 38% de school promoten en 10% raadt werken op de eigen school af. De rest, 52%, is hier niet mee bezig. Voor het voortgezet onderwijs liggen die getallen anders: 23% promoot de school en 24% raadt werken op de eigen school af. Ook hier is 52% er niet mee bezig.

Deze scores meten de loyaliteit en hoe gemakkelijk scholen met hun eigen personeel nieuwe collega’s kunnen aantrekken. Bovendien zegt het iets over de concurrentiekracht van een school. Een structureel hoge score houdt volgens de onderzoekers verband met een constante instroom van nieuwe leerlingen op die school.

De tevredenheid bij personeel werkzaam in het primair onderwijs stijgt. Toch valt er nog wat te winnen wat betreft de communicatie en de werkdruk. Het is zaak om hier aandacht aan te blijven besteden, zodat de onderzoeksresultaten over een aantal jaar nóg positiever zijn.

Meer lezen?

Onderzoek: Hoe tevreden en loyaal zijn medewerkers in PO en VO?

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.