Home » Kennisupdate: onderzoek ‘Jong na corona’

Kennisupdate: onderzoek ‘Jong na corona’

meisje met een tablet

Het onderwijs is altijd in ontwikkeling en daarmee ook het onderzoek naar het onderwijs. In deze rubriek bespreken we telkens verschillende onderzoeksresultaten. Deze keer: Jong na corona. 

Na de coronacrisis waren er zorgen over de mentale gezondheid en het welzijn van Nederlandse kinderen. Een aantal onderzoeken liet een verslechtering zien van de mentale gezondheid van jongeren in Nederland. Het Trimbos Instituut en de Universiteit Utrecht hebben leerlingen uit groep 6, 7 en 8 onderzocht. De kinderen hebben vragen over hun mentale gezondheid, schoolbeleving, relaties met gezinsleden en vrienden en pesten beantwoord.

Over het algemeen zijn de ondervraagde kinderen tevreden: zij geven hun leven een ruime acht. Goed nieuws dus. Wel voelt een op de tien bovenbouwleerlingen zich meestal of altijd eenzaam, terwijl een op de zes leerlingen zenuwachtig is in nieuwe situaties. Meisjes geven hun leven een lager cijfer (7,9) dan jongens (8,4). Meisjes voelen zich vaker eenzaam en ervaren vaker stress over hun schooladvies dan jongens. Verder hebben meisjes vaker moeite om zich te ontspannen. 

Sociale media

Een op de tien kinderen wordt op school vaak gepest en bijna 5 procent wordt online vaak gepest. Van de bovenbouwleerlingen vult 44 procent in dat zij gamen om niet aan vervelende dingen te denken, terwijl 37 procent sociale media hiervoor gebruikt. Kinderen komen steeds jonger in aanraking met digitale middelen en ze gebruiken deze vaak intensief. Het is daarom belangrijk dat kinderen al jong leren hiermee op een gezonde manier om te gaan. Volgens de onderzoekers kunnen leerkrachten hen hierbij helpen.

Leerkrachten kunnen tijdens de les stilstaan bij het gebruik van sociale media en leerlingen bewustmaken van het feit dat zij met nare gedachten ook bij familie, vrienden en vertrouwenspersonen terechtkunnen. De meeste kinderen hebben volgens het onderzoek namelijk een goede relatie met gezinsleden en vrienden.

De onderzoeksresultaten over het mentale welzijn zijn kortom voorzichtig positief. Het gaat relatief goed met de bovenbouwleerlingen, maar er moet volgens de onderzoekers wel voldoende aandacht blijven voor het mentale welzijn van vooral meisjes. 

Meer lezen?

Trimbos

Laatste onderwijsnieuws

Twee kinderen wijzen naar een schilderij

Laat de verf spreken

Een creatieve schrijfopdracht bij een zelfgekozen schilderij.

Bekijk
Praatplaat Motiverend Kindgesprek van IEP

Motiverend kindgesprek

Waarom is het zinvol om het kind te betrekken bij het eigen leerproces? En hoe pak je een motiverend kindgesprek aan?

Bekijk
Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.