Home » Het onderwijs zorgt voor onze toekomst

Het onderwijs zorgt voor onze toekomst

Als leraar sta je elke dag voor verschillende uitdagingen die zich voordoen in het onderwijs. De nieuwskanalen staan er vol mee. Toch horen we tegenwoordig ook steeds meer positieve geluiden. En dat is maar goed ook, want het onderwijs speelt niet alleen nu een belangrijke rol, maar óók in onze toekomst!

Mbo-studenten zijn hard nodig

Er zijn steeds minder mbo-studenten, terwijl ze juist zo belangrijk zijn. Dit onderwerp kwam begin september nog aan bod bij Lubach. Lubach benadrukt het belang van mbo’ers, en zo’n positief geluid is hard nodig. Mbo-studenten worden onze agenten, verpleegkundigen en vakmensen. Ze zorgen voor onze veiligheid. Met de personeelstekorten beseffen we dat des te meer. Mbo-studenten leren niet alleen prachtige vakken, maar spelen ook een belangrijke rol in de maatschappij. Ze zijn het hart van onze samenleving. Als leraar begeleid je deze studenten naar hun cruciale functie.

Meer aandacht voor élke opleiding

Leraren weten allang hoe belangrijk elk onderwijsniveau is. Toch wordt positieve aandacht voor het mbo in de maatschappij nog wel eens vergeten. Ouders willen voor hun kinderen het hoogst haalbare, maar denken hierdoor dat praktijkgericht onderwijs niet goed genoeg is. Onterecht natuurlijk, want we hebben mbo’ers hard nodig én ze hebben een gunstige positie in de arbeidsmarkt. Diverse instanties denken dan ook na over een nieuw en horizontaal onderwijssysteem om de toestroom naar het mbo te stimuleren.

Ook de politiek stelt deze verandering naar een horizontaal onderwijsstelsel centraal. In zijn toespraak voor het nieuwe academische jaar benadrukt minister Dijkgraaf het belang van emancipatie in het beroepsonderwijs. Stap af van het verticale onderwijsmodel en biedt het onderwijs aan als een ‘waaier’. ‘Met waardering voor de volle breedte aan opleidingen, van praktisch tot theoretisch, van mbo tot phd. Alle van even grote maatschappelijke waarde en waardering’, aldus Dijkgraaf.

Onderwijs is de toekomst

Waardering voor alle opleidingen. Een mooi én terecht doel, want veelzijdig onderwijs zorgt voor een nieuwe generatie gemotiveerde en getalenteerde volwassenen. ‘Jonge mensen die nu nog niet achter het stuur zitten, zien vaak juist het duidelijkst waar we naartoe moeten gaan’, zegt Dijkgraaf in zijn toespraak. Jongeren met verschillende achtergronden, opleidingen en talenten worden klaargestoomd voor de toekomst. Met hun motivatie en frisse blik zetten zij zich in voor de wereld.

Jouw maatschappelijke impact

Moeten we aandacht blijven geven aan kwesties als het lerarentekort en het mentale welzijn van de leerlingen? Absoluut! Maar ook het positieve belang van het onderwijs mogen we niet vergeten. Als leraar bereid jij jouw leerlingen voor op de toekomst. Ze leren hun ambities en drijfveren kennen. Ze volgen de vakken die zij leuk vinden, in een onderwijsvorm die het beste bij hen past. Al onze leerlingen worden klaargestoomd voor de maatschappij – en als leraar speel jij daarin een grote rol!

Wat vind jij het belangrijkste aspect van het leraarschap? Laat het ons weten via het contactformulier!

 

Laatste onderwijsnieuws

Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.