Home » Gelukkig nieuwjaar: zes goede voornemens

Gelukkig nieuwjaar: zes goede voornemens

Happy 2023!
Een fonkelnieuw kalenderjaar staat voor de deur. 365 dagen vol nieuwe rondes, kansen en uitdagingen, vooral op onderwijsgebied. Daarom deze maand 6 goede voornemens voor het nieuwe jaar.

1. Lees wekelijks een kinderboek

Goed leesonderwijs begint met een lezende leerkracht, want goed voorbeeld doet goed volgen. Elke week genieten van een goed (kinder)boek is dus een belangrijk voornemen. Geen idee wat je moet lezen? Via (op Twitter of Instagram) vind je veel ideeën voor leerkrachten. Maar je kunt je natuurlijk ook laten adviseren door de of de (kinder)boekhandel. Veel leesplezier!

2. Plan me-time in

Hoeveel uur ben jij met onderwijs bezig? Waarschijnlijk iets te veel. Komen daardoor jouw hobby’s of tijd met familie en vrienden in het gedrang? Heel herkenbaar. Plan daarom bewust me-time in (of we-time met je partner of gezin). Een dagje naar de sauna, een uurtje sporten, lekker lunchen met een vriendin of een avondje bankhangen of spelletjes spelen bijvoorbeeld. Zo kom je even los van je werk en heb je weer aandacht voor andere zaken. Meer balans tussen werk en privé dus

3. Blijf je professionaliseren

Of je nu 25 jaar voor de klas staat of net bent gestart: als leerkracht raak je nooit uitgeleerd. De kwaliteit van het onderwijs valt en staat met de kwaliteit van de leerkracht. Daag jezelf uit om dit jaar wat meer aan professionalisering te doen. Wat kun je doen?
– inspirerende webinars volgen (Doorloopjes)
– podcasts beluisteren
– een (online) onderwijscongres bezoeken (Onderwijs van Morgen Live of researchED)
– recente vakliteratuur (onderwijsboeken, onderzoeken en tijdschriften) lezen
– je bij onderwijsnetwerken aansluiten

Extra tip: je kunt hiervoor de duurzame inzetbaarheidsregeling voor gebruiken.

4. Druk eigenhandig de werkdruk de kop in

De werkdruk in het onderwijs is hoog, maar wist je dat leerkrachten voor een groot deel zelf verantwoordelijk zijn voor hun werkdruk? Leerkrachten verliezen weleens de focus qua werk en komen zo in de knoei met werkzaamheden die wél tot de taakbeschrijving van de leerkracht horen. Tijd dus om in het nieuwe jaar zelf de werkdruk aan te pakken.
Focus je op je kerntaak en dat is lesgeven. Je kunt heel wat zaken uitbesteden (kopiëren en lamineren kun je delegeren) en is het belangrijk dat je naast het stellen van prioriteiten (maak to-dolijstjes) ruimte inplant voor zaken die plotseling prioriteit worden. Zorg dat je je tijd bewaakt en onthoud dat ‘nee’ ook een antwoord is.
Ervaart het hele team dezelfde werkdruk? Ga dan met elkaar én de directie in gesprek

5. Stap eens uit je comfortzone

Een presentatie geven voor een grote groep collega’s, terwijl presenteren eigenlijk niet jouw ding is? Of na jarenlang groep 3 lesgeven in een andere jaargroep? Heb je altijd al een keer willen parachutespringen of een cursus fotografie willen volgen? Doe dit nieuwe jaar eens iets wat je niet snel zou doen of durven. Je horizon verbreden is altijd een goed idee. En geloof ons, je gaat het nog leuk vinden ook!

6. Deel je onderwijsmoment

Laat in 2023 nog meer zien hoe mooi en betekenisvol het vak van leerkracht is. Deel met collega’s of op socials mooie onderwijsmomenten uit de klas. Ook grappige taalfoutjes of uitspraken van jouw leerlingen bezorgen een glimlach op vele gezichten.

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.