Home » Favoriete educatieve apps: lezen, schrijven en luisteren

Favoriete educatieve apps: lezen, schrijven en luisteren


Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ onze favorieten op het gebied van lezen, schrijven en luisteren. Kende u Rory’s Story Cubes bijvoorbeeld al? Of heeft u Vogala weleens gebruikt bij de Nederlandse literatuurlessen?

Taalzee
Taalzee is een online, adaptief taaloefenprogramma voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar. Gebruikers kunnen vanaf ieder device inloggen, zolang er maar een internetverbinding beschikbaar is. Met deze webapp is het mogelijk om te oefenen met lezen, zinsontleding, woordenschat, spelling, werkwoorden, dictees… Waarmee eigenlijk niet? Er staan meer dan 25.000 opgaven klaar die ieder moment – op basis van jouw niveau en prestaties – ingezet kunnen worden. Taalzee draait namelijk op een adaptief systeem dat, op basis van wetenschappelijke inzichten, is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam. Het leerproces van de leerling en van de hele groep is in de backend tot in detail te volgen. Die informatie kunt u als docent gebruiken voor uw instructies: voor de groep, maar ook op individueel niveau.

Theater van het woord
In het Theater van het woord kunt u luisteren naar verhalen, blogs en gedichten voor volwassenen en kinderen. U kunt ze desgewenst ook zelf lezen. Eduapp: ‘De verhalen kunnen in de Nederlandse les gebruikt worden of uitgebeeld worden tijdens de dramales.’ Op dit moment is de app alleen verkrijgbaar in de App Store en te downloaden voor de iPhone of iPad.

Book Creator
Met Book Creator is het eenvoudiger dan ooit om zelf digitale boeken te maken. Bijvoorbeeld over het afgelopen schooljaar, of juist over wat leerlingen van het komende jaar verwachten. Als docent kunt u de app ook gebruiken om instructies, handleidingen of zelfs hele lesmodules te maken. Naast tekst kunt u namelijk ook plaatjes, video’s en audiobestanden toevoegen. Ook is het gemakkelijk om de boeken te delen en/of te versturen. Op Eduapp staan meer dan 40 lesideeën van docenten die werken met deze app. Beschikbaar in de App Store en via Google Play.

Rory’s Story Cubes
Met deze app geeft u de creativiteit van uw leerlingen vast en zeker een boost. Rory’s Story Cubes, vernoemd naar het gelijknamige dobbelspel, is een simpele maar uiterst doeltreffende én goed werkende app. Net zoals het fysieke spel, bestaat de app uit 9 digitale dobbelstenen, 54 afbeeldingen en meer dan tien miljoen combinaties. Wanneer je met de dobbelstenen gooit, krijg je een combinatie van pictogrammen te zien. Deze pictogrammen zijn te interpreteren als verhaallijn. Op basis van die afbeeldingen kun je een verhaal of gedicht schrijven. Misschien wel digitaal met Book Creator, de app die hierboven aan bod komt. Beschikbaar in de App Store en via Google Play.

Vogala
Met de app Vogala – een naam die duidt op de eerste Nederlandse woorden die zijn opgeschreven – kunt u luisteren naar verschillende middeleeuwse verhalen en audiofragmenten, voorzien van de originele tekst en een moderne vertaling. Met deze app kunt u uw leerlingen kennis laten maken met de verhalen zoals ze ooit bedoeld waren: ‘als teksten voor de voordracht’. Beschikbaar in de App Store en via Google Play.

Gebruikt u een app die in dit rijtje echt niet mag ontbreken? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

4 reacties op “Favoriete educatieve apps: lezen, schrijven en luisteren”

  1. Een hele handige app die wij gebruiken bij het leren lezen is WoordWiel. Deze app laat kinderen zelf woorden maken met een de eerde geselecteerde klanken. Eenmaal een bestaand woord gevonden? Dan kan er een foto aan gekoppeld worden en komt het woordje in je tuin. Een leuke speelse enleerzame manier voor tijdens het leren lezen proces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Boekenweek van jongeren 2023

Boekenweek van Jongeren 2023

Vandaag start de boekenweek van jongeren. Tot en met 24 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.