Home » Experiment: week geen internet

Experiment: week geen internet

Afgelopen weekend verscheen er weer een nieuw onderzoek over jongeren en hun mediagebruik. Dit keer een Europees onderzoek van TrendWolves: European Youth Trend Report ’09 waarvan hier een kort videoverslag. 26.000 jongeren deden mee en de conclusie was wederom dat internet alle andere media ongelooflijk voorbij gaat. Iets dat we al wisten, iets dat wederom bevestigd wordt.

Een bijzonder detail viel mij direct op en dat was dat 75% van de jongeren aangaf dat ze niet meer zonder internet kunnen leven. Kijk dat zijn de lekkere ‘soundbites’. Eerder publiceerde serviceprovider Online al een onderzoek waarbij jongeren aangaven liever een dag niet te eten, dan een maand geen internet.

Geen internet: geen Onderwijsvanmorgen.nl, geen nu.nl, maar ook geen e-mail, geen muziek downloaden en geen msn. Want daarvoor gebruik je ook een internetaansluiting. En die aansluiting is niet alleen de kabel die in je computer gaat. Vorige week maakte het CBS bekend dat 31% van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 15 jaar internet via hun mobiele telefoon. Een toename met 40% ten opzichte van vorig jaar. Kan de jeugd dan ook zonder internet?

Vrouwelijke docenten waarschijnlijk sowieso niet. Eind september was nog te lezen in de Telegraaf dat de helft van de vrouwen geen dag zonder internet kan. Dat bleek uit een online onderzoek van telefoon- en internetprovider Alice en het Vrouwen Elektronica Panel die 242 vrouwen tussen de 19 en 65 jaar aan de tand voelden. 6% vindt zichzelf overigens een “internet junkie”. Ze doen dus niet echt onder voor hun leerlingen.

Hoe belangrijk internet tegenwoordig is, bleek begin dit jaar ook bij een klein onderzoekje van de ING Vraag van Vandaag, waar aan internetgebruikers gevraagd werd of zij bereid zouden zijn om 30 dagen zonder internet te leven. De helft van de respondenten gaf aan dat dit geen optie was. Zelfs niet als hier een financiële vergoeding tegenover stond. Een kwart gaf aan tijdelijk zonder internet te kunnen maar, dan zou zij meer dan 100 euro per dag willen ontvangen.

En het is lastig: kijk bij Video van de Week voor een interview met Jim Stolze die er een boek over schreef: “40 dagen zonder internet”.

Maar hoe lastig is het voor jezelf? Of voor de jongeren in de klas? Drie jaar geleden werkte ik voor een toonaangevend internetbureau en hadden we een ‘internetloze werkdag‘ georganiseerd. Dat was een leuk experiment. Geen e-mails versturen, niet internetten en dat betekende weer de telefoon pakken. Gewoon bellen naar je klanten, langsgaan bij collega’s die 50 meter verderop zaten.

Dit experiment is misschien ook leuk voor uw klas. Laat uw leerlingen een hele week zonder internet door het leven gaan en laat ze een verslag maken over waar ze allemaal tegenaan lopen.

Experiment voor in de klas
Iedereen mag een week niet internetten. Geen e-mail lezen, geen Facebook, geen msn. Niet thuis. Niet op school. Niet op de mobiele telefoon. Laat ze een verslag maken van hun bevindingen en stuur deze verslagen (max. 500 woorden) naar de redactie van Onderwijsvanmorgen.nl.

Het leukste verslag wordt dan volgende maand gepubliceerd op de site. Doe mee!

Laatste onderwijsnieuws

De voeten van een persoon op een kruispunt

Column: Leren twijfelen is leren denken

Directeur Danny Weeda over de kracht van twijfelen: 'Zo liet ik zien dat twijfelen niet zwak is, maar kritisch leert kijken op je eigen denken.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.