Home » Een gezonde schoolkantine

Een gezonde schoolkantine

Een gezonde schoolkantine is altijd belangrijk, maar in deze tijden misschien des te meer. Want een gezond eet- en drinkaanbod geeft jongeren een duwtje in de goede richting. Zo kunnen ze leren dat gezond eten lekker is én de normaalste zaak van de wereld. En daar hebben ze voor de rest van hun leven profijt van. De afgelopen 10 jaar hebben we al meer dan 1.000 scholen in Nederland geholpen met een gezond aanbod. Doen jullie ook mee?

Advertorial

7 argumenten om te werken aan een gezondere schoolkantine

1. De omgeving heeft invloed op voedselkeuzes van leerlingen

Jongeren eten gemiddeld te weinig groente en fruit, drinken te veel frisdrank en eten te veel snacks. In 2019 had 1 op de 7 de jongeren (12-18 jaar) in Nederland overgewicht of obesitas. Eén van de oorzaken is onze omgeving met veel ongezondere producten en reclame. Hierdoor worden we verleid om ongezonde keuzes te maken. Met een gezondere schoolkantine verleid je juist tot gezonde keuzes!

2. Op deze leeftijd ontwikkelen leerlingen hun eigen voedingsgewoontes

Hoe ouder leerlingen worden, hoe meer ze zelf gaan bepalen wat ze eten en drinken. Ook kunnen ze bepaalde voedingsgewoontes ontwikkelen. Schoolkantines kunnen jongeren ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde voedingsgewoontes. Want jong geleerd, is oud gedaan.

3. De school heeft een voorbeeldfunctie

Scholen geven jongeren bepaalde normen en waarden mee. Met een gezondere schoolkantine geef je aan je leerlingen mee dat gezond eten en drinken vanzelfsprekend is.

4. Het eet- en drinkaanbod op school en voedingseducatie versterken elkaar

Om gezonde keuzes bij jongeren te stimuleren, is een integrale benadering het beste. Met lespakketten zoals ‘Weet wat je eet’ van het Voedingscentrum kunnen scholen leerlingen structureel les geven over gezonde voeding. Het leereffect wordt vervolgens versterkt als leerlingen in de pauze volop kunnen kiezen uit gezondere producten.

5. Leerlingen zien een gezond kantine-aanbod als hulpmiddel om gezonder te kiezen

Jongeren vinden het belangrijk om zich fit te voelen en er goed uit te zien. Zij verbinden gezonde voeding aan een mooi uiterlijk en goede conditie. Ze vinden het belangrijk om hun eigen eetkeuzes te maken. Help ze daarbij door keuzevrijheid te geven in de schoolkantine.

6. Ouders vinden de gezondheid van hun kind belangrijk

Veel ouders waarderen het als de school aandacht besteedt aan gezonde voeding, bijvoorbeeld in de vorm van voedseleducatie en een gezonde schoolkantine.

7. Gezonde School-activiteiten kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl van de leerlingen

Leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school dan leerlingen met een minder gezonde leefstijl. Met een schoolkantine die voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum kan je daaraan bijdragen én ben je nog maar een paar stappen verwijderd van het behalen van het themacertificaat Voeding van Gezonde School.

Wat is jouw volgende stap?

Bezoek de website voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine voor:

  • Handige materialen
  • Gratis online workshops
  • Recepten
  • Maandelijkse nieuwsbrief

Neem contact op

De Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum staat altijd voor je klaar. Je kunt ons bellen (070-3068875) of mailen: degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.