Home » Dompel je klas onder in … Great Britain

Dompel je klas onder in … Great Britain

Engelse drop

Eén uurtje Engels per week? No way! Van King Charles tot the Arctic Monkeys en van Tower Bridge tot scones: met deze tips dompel jij jouw klas een week lang onder in de Engelse taal en cultuur.

Labelen

Door, book, table, chair, window, bookshelf, cupboard: hang het lokaal vol met Engelse woorden. Maak kaartjes en schrijf of print hierop de Engelse woorden van voorwerpen uit de klas. Plak ze op de voorwerpen en laat ze de hele week hangen.

Label bewust niet alle voorwerpen en geef de kinderen de opdracht om jouw werk af te maken. Ze mogen de juiste Engelse termen opzoeken in een online woordenboek.

Bookstore

Zorg in de boekenhoek of boekenkast voor een plankje met Engelse boeken. In de bibliotheek zijn Engelse kinderboeken te vinden, maar kijk bijvoorbeeld ook bij informatieve boeken in het Engels of kookboeken. Leg ook Engelse magazines en kranten neer.

Van de Nederlandse boeken die vertaald zijn uit het Engels, kun je met de kinderen op amazon.com de Engelse originele versie vinden. Als je de Engelse titel niet weet, zoek dan op naam van de auteur. Beoordeel ook de covers: waarom verschillen ze per land? En welke spreekt de kinderen het meest aan?

Denk ook aan:

 • Engelse drop
 • Engelse munten en biljetten
 • Engelse kranten of tijdschriften
 • Engelse vlag

Songteksten

‘I can buy myself flowers, write my name in the sand.’ Laat de kinderen in tweetallen of groepjes het refrein van een Engelstalig liedje opzoeken en in mooie letters overschrijven op papier. Vervolgens vertalen ze de tekst en schrijven die in kleinere letters bij de Engelse songtekst. Hang deze teksten in de klas.

BB’en

Hang afbeeldingen van Bekende Britten aan de muur: leden van het Koningshuis (de overleden, maar onverminderd populaire Queen Elizabeth, King Charles, Prins William, Prins Harry, Prinses Catherine), zangers en zangeressen (Harry Styles, Stormzy, Sam Smith, Freddie Mercury, Dua Lipa, Adele), sporters (Harry Kane, Jordan Henderson, David Beckham, Louis Hamilton, Andy Murray) en complete bands (The Beatles, Oasis, Queen, One Direction, Arctic Monkeys).

Laat de kinderen uitzoeken welke naam erbij hoort. Klopt de naam, dan schrijven ze deze eronder. Geef af en toe hints of stuur een fotootje naar ouders voor hulp.

Missen de kinderen een idool? Dan mogen ze zelf een afbeelding zoeken en erbij hangen. Uiteraard moet deze wel uit het Verenigd Koninkrijk komen.

High tea

Laat de kinderen zelf een high tea organiseren om de week af te sluiten. Maak samen een to do list (uitnodigingen, diverse soorten thee, servies, tafelaankleding, hartige snacks, zoete snacks) en verdeel de taken. Laat de kinderen (indien mogelijk) al spullen mee naar school nemen en uitstallen op een tafel, zodat het er steeds feestelijker uitziet.

KEEP LEFT

En net als in Groot-Brittannië geldt deze week in de klas de regel: KEEP LEFT!

The British Museum

Met Google Street View kun je rondwandelen in The British Museum. Klim de trappen op, bekijk de Rosetta Stone en de Egyptische mummies.

En hebben de kinderen een half uurtje (of meer) film verdiend? Bekijk dan een fragment uit de film ‘Night at the museum’.

Kroonjuwelen

The Imperial State Crown, the Sovereign’s Orb, the George IV State Diadem en andere kroonjuwelen worden in The Tower of Londen bewaard. Je kunt ze daar bekijken, maar alleen bij speciale gelegenheden, zoals de kroning van een nieuwe vorst, komen ze uit de vitrine.

Zoek met de kinderen op hoe de kroonjuwelen eruitzien en probeer ze zo goed mogelijk na te maken. Bespreek welke materialen hiervoor het meest geschikt zijn. Stel de kroonjuwelen tentoon en laat de kinderen er kleine informatiekaartjes bij maken.

Must-see

Maak een lijst van ‘must-sees’ in Groot-Brittannië. Verdeel ze onder de kinderen en laat hen (eventueel in tweetallen of groepjes) een mini-presentatie maken van één minuut met in elk geval de volgende informatie:

 • Wat is het?
 • Waar ligt het?
 • Wanneer is het gebouwd/ontstaan?
 • Een interessant feitje

Bezienswaardigheden

 • The Tower of Londen
 • Stonehenge
 • Buckingham Palace
 • The British Museum
 • Edinburgh Castle
 • The Lake district
 • Tower Bridge
 • The Tate Modern
 • Windsor Castle
 • The Londen Eye
 • The Cotswold
 • Loch Ness

Premier League

Heb je een echte voetbalklas? Laat de kinderen dan spullen verzamelen om mee te nemen en op te hangen in de klas: shirtjes, sjaaltjes of vlaggen. Ze kunnen ook het clublogo natekenen of -schilderen, of met een mal kartonnen voetbalshirtjes maken en beschilderen of beplakken.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.