Home » Dit leer jij van je leerlingen

Dit leer jij van je leerlingen

In de dynamische wereld van het onderwijs wordt traditioneel aangenomen dat leraren de bron van kennis en wijsheid zijn, terwijl leerlingen de ontvangers zijn van deze kennis. Maar leren is een wederzijds proces, waarbij je als leraar ook kunt leren van je leerlingen. Dat idee opent nieuwe perspectieven en benadrukt de krachtige invloed van wederzijdse interactie in het klaslokaal.

In deze nieuwe reeks vertellen docenten en leerkrachten hoe zij profiteren van de unieke inzichten, ervaringen en creativiteit van hun leerlingen, en hoe dit hun eigen professionele groei en ontwikkeling stimuleert.

Juf Francien Faber

Juf Francien Faber over de spiegel die de kinderen haar voorhouden

Leren van de kinderen is als het kijken in een spiegel van mijn eigen handelen, vertelt juf Francien Faber, van Basisschool De Masten in Rosmalen. Ze benadrukt dat het essentieel is om geduldig te zijn en echt te luisteren naar elk kind in de klas. Door deze open houding ontdekt ze telkens weer hoe ze zelf als leerkracht kan groeien en zich verrijken.

Impact op de kinderen

Een van de belangrijkste aspecten die juf Francien van haar leerlingen leert, is het belang van reflectie. Ze nodigt de kinderen regelmatig uit om samen rustig te gaan zitten en te bespreken hoe ze zich voelen bij bepaalde situaties. Deze momenten van introspectie stellen haar in staat om dieper na te denken over haar eigen handelen en om bewust te worden van haar impact op de leerlingen.

Juf Francien waardeert de kracht van luisteren enorm, zowel op emotioneel vlak als in de context van het leerproces. Ze begrijpt dat luisteren naar de behoeften van de ander, of het nu gaat om een emotioneel probleem of een uitdaging met een rekenles, van cruciaal belang is. Door te luisteren naar haar leerlingen en hen actief te ondersteunen, realiseert ze zich dat leren niet alleen eenrichtingsverkeer is, maar een gedeelde ervaring.

Kinderen als spiegels

De kinderen fungeren voor juf Francien als spiegels die haar eigen sterke en zwakke punten voorhouden. Ze benadrukt dat het essentieel is om jezelf voortdurend uit te dagen om te groeien als leerkracht. Of het nu gaat om het aannemen van nieuwe onderwijsstrategieën, het aanpakken van individuele leerbehoeften of het verbeteren van haar eigen communicatievaardigheden, de feedback en reacties van haar leerlingen vormen een waardevolle bron van inspiratie en inzicht.

Ook als je minder goed in je vel zit

Juf Francien ziet leren als een wederzijdse uitwisseling van kennis, waarbij de creativiteit, nieuwsgierigheid en unieke perspectieven van de kinderen nieuwe wegen openen voor groei en ontwikkeling. “Maar realiseer je dat de kinderen ook meteen spiegelen op het moment dat jij minder lekker in je vel zit. De dag loopt dan stroever”, voegt juf Francien toe. En dat maakt de interactie zo bijzonder en waardevol.

Bron van motivatie

Tot slot concludeert juf Francien dat leren van haar leerlingen een constante bron van inspiratie en motivatie is. Dat houdt haar gepassioneerd en gedreven in haar rol als leerkracht. Door geduldig te zijn, te luisteren, te reflecteren en de spiegel die haar leerlingen haar voorhouden te waarderen, blijft ze zichzelf voortdurend ontwikkelen. Het leren van de kinderen is niet alleen een eenmalige gebeurtenis, maar een continu proces dat het onderwijslandschap verrijkt en leerkrachten in staat stelt om te evolueren naar nog betere versies van zichzelf.

Wat leer jij van jouw leerlingen?

Heb jij ook iets geleerd van je leerlingen of studenten? Of heeft een leerling je geïnspireerd? En wil je met jouw verhaal op Onderwijs van Morgen? Stuur dan een mail naar redactie@malmberg.nl.

Juf Francien staat op de cover van Juf & Meester Magazine

Heb jij nog geen abonnement? Maak dan een account aan en vink aan dat je het magazine wilt ontvangen. Je ontvangt Juf & Meester Magazine dan 2x per jaar bij jou op school. Helemaal gratis!

cover Juf & Meester Magazine

Je maakt dan meteen kans op deze leuke Juf & Meester hoodie met je eigen naam!

We verloten deze hoodie tijdelijk onder onze abonnees om de make-over van ons magazine te vieren. Met deze leuke trui met je eigen naam sta je nóg stralender voor de klas.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.