Thema's Digitalisering Checklist: zo herken je nepnieuws

Checklist: zo herken je nepnieuws
C

Met de opkomst van sociale media wordt het steeds belangrijker om nepnieuws te leren herkennen. Maar waar let je dan precies op? Mediawijsheid.nl – de wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media – zet in een dossier op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij het herkennen van nepnieuws.

Op Mediawijsheid.nl vind je een uitgebreid dossier over het herkennen van nepnieuws. Op deze pagina zet het mediawijsheid- platform onder meer uiteen waarom mensen nepnieuws maken, wat het gevaar ervan is en welke rol de filter bubbel en algoritmes spelen bij het via sociale media verspreiden van (nep)nieuws. Daarnaast vind je er een checklist van 8 do’s om nepnieuws beter te leren herkennen:

  1. Wie is de afzender van het bericht?
  2. Welke intentie heeft die afzender?
  3. Welke techniek is gebruikt?
  4. Kun je het verifiëren?
  5. Welke bron is gebruikt?
  6. De hele waarheid en niets dan de waarheid?
  7. Of een interpretatie van andermans waarheid?
  8. Check ook de foto’s

Verder lezen
Surf gauw naar het volledige dossier op Mediawijsheid.nl voor een toelichting op bovenstaande checklist. Vergeet ook niet om de video’s met nepnieuws als thema (in de meest rechtse kolom) te bekijken met leerlingen. Erg leerzaam en interessant voor jong en oud!

Besteed jij tijdens de les aandacht aan het herkennen van en omgaan met nepnieuws? Op welke manier? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

5 manieren om de klas stil te krijgen

Aan het begin van de les de klas stil krijgen is en blijft een kunst. Vaak gaat het goed, maar soms vergt het de...

Met deze adviezen kan de overheid het lerarentekort aanpakken

Te beperkt, versnipperd, te weinig gebaseerd op feiten en cijfers. Dat is de harde conclusie die Merel van Vroonhoven trekt over de aanpak van...

Zo maak je van de eerste schooldag een succes

Volgende week beginnen de eerste scholen na een lange en welverdiende vakantie aan hun eerste schooldag. Leerlingen zitten niet vanzelfsprekend meer bij elkaar in...