Home » Boekenweek van Jongeren: Bepaal zelf wat je leest

Boekenweek van Jongeren: Bepaal zelf wat je leest

Boekenweek van jongeren 2023

Dit willen jongeren lezen!

Wat als… twee mysterieuze broers de zwoele zomer van jouw gezin een duister tintje komen geven? Wat als… je voor jezelf moet opkomen terwijl je opgroeit in een arm Nigeriaans dorp en uitgehuwelijkt dreigt te worden? Wat als… je eeuwige jeugd bezit maar iedereen die je ontmoet je vergeet? Dit zijn zomaar wat uitdagingen waar de hoofdpersonen uit de genomineerde boeken voor het Beste Boek voor Jongeren 2022 voor komen te staan. Hartstikke spannend! Dat vinden jongeren tussen de 15 en 18 zelf ook: tijdens de Boekenweek van Jongeren bepalen zij namelijk zélf wat zij willen lezen.

Bovenbouwleerlingen tussen de 15 en 18 het plezier van lezen laten ontdekken: dat doet de Boekenweek van Jongeren. In september staan boeken die aansluiten bij jongeren een week lang in de spotlight. Dat gebeurt zowel in de klas met het geschenk 3PAK, als op sociale media zoals TikTok en Instagram. Daarnaast vindt er de verkiezing van Beste Boek voor Jongeren plaats, waarvan een jongerenjury de winnaars kiest. Zo bereiken boeken jongeren waar zij zijn, binnen hun eigen leefwereld.

Rijke diversiteit aan onderwerpen, auteurs en personages

Boeken en korte verhalen saai, stoffig, oud en weinig divers? Niet tijdens de Boekenweek van Jongeren! In het speciale Jongerengeschenkboek 3PAK staan de korte verhalen van drie Nederlandse topauteurs centraal. De verhalen worden dit jaar geschreven door Marie-Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (bekend van het platform DAMN, HONEY), Philip Huff en Rima Orie, en sluiten ieder op hun manier aan bij de interesses van jongeren – of dat nou gaat om games en fantasy of jezelf zijn en het loslaten van conventies. Ook in de genomineerde boeken voor Beste Boek voor Jongeren is de diversiteit in personages en auteurs rijk. “De auteur van nu (x/v/m) is jong, oud, zwart, van kleur, wit, queer, hetero, cis, trans. Dit maakt de verhalen divers en zorgt ervoor dat steeds meer jongeren zich gerepresenteerd kunnen zien in de literatuur,” zegt de vakjury daarover in het Juryrapport Beste Boek voor Jongeren 2022.

Meedoen aan de Boekenweek van Jongeren?

Haal als docent Nederlands het leesplezier in de klas en doe aan het begin van het komende schooljaar mee aan de Boekenweek van Jongeren! Iedere school ontvangt voor aanvang van de campagne een schoolpakket met 32 exemplaren van 3PAK, de lesbrief van Malmberg en posters voor in de klas. Wil je extra pakketten bestellen? Het schoolpakket (ISBN 9789059656048) kost € 38 en is te bestellen t/m 31 mei 2023. Je bestelt het pakket rechtstreeks bij een door jou gekozen boekhandel of bibliotheek of natuurlijk online. De Boekenweek van Jongeren vindt in 2023 plaats van 15 t/m 24 september.

Bestel het lespakket.

Meer informatie over de Boekenweek van Jongeren

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.