Home » Boekenweek van Jongeren 2023

Boekenweek van Jongeren 2023

Boekenweek van jongeren 2023

Vandaag start de boekenweek van jongeren.  Tot en met 24 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Jongeren bepalen zelf hoe hun Boekenweek eruitziet: een Boekenweek niet voor maar ván Jongeren dus. We doen een greep uit de activiteiten.

3PAK: 3 auteurs, 3 korte verhalen

3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Dit jaar zijn dat Philip Huff, Rima Orie en het duo Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen.
Tijdens de Boekenweek van Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan aan docenten Nederlands en is het als e-book gratis te lenen bij de Jeugdbibliotheek en te luisteren bij onder andere Storytel. 

Lesbrieven bij 3PAK

Dankzij het bijbehorende lesmateriaal kun je ook in je klas met de verhalen uit 3PAK aan de slag gaan. De lesbrieven zijn ontwikkeld door Malmberg en sluiten aan op de methodes Talent! (VO) en Taalblokken (MBO). 

De beleving en het gesprek over lezen staan sinds een aantal jaren centraal in de lessuggestie bij 3PAK. Dit betekent dat leerlingen samen praten over het boek. De aanpak die hiervoor wordt gebruikt, is bedacht door Aidan Chambers en is toepasbaar op alle teksten. Doordat leerlingen met deze stappen in gesprek gaan over het boek, zijn ze automatisch het verhaal aan het duiden. Het niet-schoolse karakter maakt het aantrekkelijk om een positieve leesmotivatie te ontwikkelen. Per verhaal zijn een aantal creatieve opdrachten ontwikkeld waar de leerlingen zelfstandig of samen mee aan de slag kunnen gaan. Ook worden er andere boeken gesuggereerd zodat de leerlingen – wanneer het boek ze aanspreekt – eenvoudig verder kunnen lezen.

Het beste boek voor jongeren

Een andere terugkerende activiteit van de Boekenweek van Jongeren is de wedstrijd ‘Beste boek voor Jongeren’.  De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel ‘Beste Boek voor Jongeren’. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. In elke categorie zijn vijf boeken genomineerd door een jury van volwassenen. Een jury van zes jongeren leest daarna de genomineerde boeken. Zij bepalen gezamenlijk de twee winnaars die bij de start van de Boekenweek van Jongeren worden uitgeroepen.

Ga ook aan de slag met 3PAK: download hier je lesmateriaal.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.