Diversiteit, inclusiviteit, acceptatie en liefde; dit vieren we in de maand juni, tijdens Pride Month. Het is een kleurrijk evenement dat de LGBTQ+ gemeenschap herkent en viert. Boeken en verhalen zijn bij uitstek een krachtig middel om in deze maand stil te staan bij de viering van Pride Month!
‘Dit boek raakte me diep van binnen!’
Oever
13-16 jaar
Ludwig Volbeda
Singel Uitgeverijen
Publicatiejaar: 2024
Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2025
Oever gaat over Jip. Jip is ontzettend goed in tekenen en krijgt op school een opdracht: teken een zelfportret. Dit is iets wat Jip zeker goed kan, maar op de een of andere manier lukt het hem niet. Zijn gedachten dwalen steeds af naar iets anders: naar de nieuwe jongen in Jips klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.
Wat een ontroerend en aangrijpend boek over jong zijn en jezelf ontdekken. Ik vind het heel knap hoe tijdens het verhaal alles steeds meer op zijn plek valt. Het boek is niet dik en het verhaal is in korte zinnen geschreven, wat het boek geschikt maakt voor de beginnende lezer. Toch maakt de thematiek en diepere lagen het boek ook zeer geschikt voor de meer gevorderde lezer, en een prachtig boek om voor te lezen in de klas.
‘Prachtig verhaal met fantastische illustraties, kort en krachtig!’
Van nature queer 15-18 jaar
Rollo Skinner
Prometheus
Publicatiejaar: 2024
Een jongen voelt zich absoluut niet thuis in de grijze, saaie stad waarin hij woont, hij durft zichzelf niet te zijn. Hij zoekt toevlucht in de natuur en vindt een prachtige eikenboom midden in een bos. De jongen voelt zich op zijn gemak bij de boom en begint een gesprek.
Dit boek gaat over je authentieke zelf durven zijn en dat we op ons gemak moeten voelen voordat we kunnen bloeien. Het is een aanrader voor iedere jongere die worstelt met zijn of haar identiteit en een verhaal wil lezen over hoe bevrijdend het kan zijn om je unieke zelf te mogen en kunnen zijn. Van nature queer kan een uitnodiging zijn tot gesprekken over identiteit en jezelf durven zijn.
Creatieve opdracht bij het boek
Laat de leerlingen een met potloden, verf of tijdschriften een beeld maken van een plek waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Leg daarna alle beelden naast elkaar en bespreek ze met elkaar. Wat valt op? Zijn er overeenkomsten of juist verschillen?
‘Prachtige kostuums in combinatie met een kleurrijk en levendig Parijs in de 19de eeuw, een recept voor een heerlijke graphic novel. Dit boek haalde mij uit mijn reading slump!*’
De prins en de naaister – 13 t/m 18 jaar
Jen Wang
Van Goor
Publicatiejaar: 2021
In De prins en de naaister lezen we over Prins Sebastian en Francis, de beste vriendin van Sebastian, die prachtige jurken ontwerpt. Sebastian komt naar Parijs op zoek naar zijn bruid en de high society in Parijs raakte in rep en roer. Elke jonge vrouw wil met hem trouwen. Wat niemand weet, is dat de prins zich ’s avonds verkleedt als zijn alter ego Lady Chrystallia, een echt mode-icoon in de stad. Maar wat gebeurt er als Prins Sebastian ontmaskert wordt?
Graphic novels zijn zeer geschikt voor de twijfelende lezer, iemand die schrikt van dikke boeken vol met lange zinnen. Ook is dit boek geschikt voor jongeren die worstelen met hun identiteit, queer jongeren en iedereen die houdt van een magisch mooi verhaal.
*Reading slump: een periode waarin het niet goed lukt om tot lezen te komen. Een laagdrempelig boek dat je weet te boeien kan daarbij helpen. Uit je reading slump komen betekent dus dat het weer lukt om te lezen en daar plezier aan te beleven.
Sarah is adviseur leesbevordering bij Passionate Bulkboek en is ze de hele dag bezig met boeken, de leukste baan ter wereld dus! Ieder vrij moment grijpt ze aan om in een fantasierijke (boeken)wereld te duiken, organiseert ze buddyreads met vrienden en kun je altijd bij haar terecht voor een goede leestip. Sarah’s favoriete genres zijn romantasy, sci-fy en Young Adult.