Home » Boekentips Engels september

Boekentips Engels september

Omslagen van de drie Engelse boeken die besproken worden

Het schooljaar is weer begonnen! Niet alleen start het schooljaar met de Boekenweek van Jongeren in september,  maar er is de komende tijd nog meer te beleven. Zoals de Dag van het Literatuuronderwijs in november. In deze boekentips komen genomineerden en prijswinnaars van boekenprijzen voor jongeren naar voren, zodat jij weer helemaal op de hoogte bent!


Check & Mate  – 15+

Ali Hazelwood 
Uitgeverij Penguin Random House
Publicatiejaar: 2023

Voor jongeren die een zwak hebben voor het boek en Netflixserie The Queen’s Gambit is dit een perfect, luchtig verhaal.

Omslag Check & Mate van Ali Hazelwood

Niet alleen populair op TikTok, maar ook genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren (2024) in de categorie Vertaald, en winnaar van een Goodreads Choice Award vorig jaar: Check & Mate van Ali Hazelwood.

Deze op zichzelf staande jongerenroman gaat over Mallory Greenleaf. Nadat Mallory jarenlang competitief heeft geschaakt, focust ze zich nu op haar familie en een simpel baantje. Wanneer ze de kans krijgt om nog een wedstrijd te spelen voor het goede doel, doet ze dat toch. Ze krijgt de smaak weer te pakken, maar probeert haar familie en het spel gescheiden te houden. Ook wordt ze verliefd op haar woest aantrekkelijke tegenstander Nolan, en dat maakt het er niet makkelijker op.

De schrijfstijl van Ali Hazelwood is simpel en geschikt voor verschillende leeftijden, al is de plot niet geschikt voor de onderbouw. Er worden veel hedendaagse referenties ingemaakt, zoals Snapchat en Timothee Chalomet, die jongeren zullen waarderen. De focus is op de romantiek, maar ook de familie-dynamiek en coming-of-age aspecten van Mallory worden niet vergeten. Mocht je een hippe gymleerkracht zijn, kennen of hebben, dan zou dit boek – dat bol staat van de schaakreferenties – daar ook voor gebruikt kunnen worden.


King and the dragonflies
12-15 jaar

Kacen Callender 
Uitgeverij: Scholastic Press
Publicatiejaar: 2020

Voor leerlingen in het eerste- en tweede jaar, omdat de manier waarop de ontluikende liefde beschreven wordt vooral past bij jongeren aan het begin van hun pubertijd.

Omslag King and the dragonflies van Kacen Callender

In het broeierig warme Louisiana in het zuiden van de Verenigde Staten woont King, de 12-jarige zwarte hoofdpersoon van dit boek. King maakt een moeilijke tijd door want zijn oudere broer is heel plotseling overleden en dit verdriet heeft het hele gezin verlamd. Zijn broer Khalid was zijn grote voorbeeld en rolmodel en King mist hem verschrikkelijk. Toch heeft Khalid hem ook in de war gebracht toen hij hem, vlak voor zijn dood, liet beloven de vriendschap met zijn beste vriend Sandy te verbreken. Sandy is homo en in de ogen van Khalid kan je niet bevriend zijn met iemand die op jongens valt. Kings verwarring is groot en nu hij niets meer kan bespreken met zowel Sandy als Khalid slaat de eenzaamheid nog meer toe.

Dit boek ademt de sfeer van het zwoele en benauwende klimaat van zuidelijk Amerika. In mooie zinnen schept de schrijver een wereld waarin Kings twijfels heel invoelbaar worden. De drakenvlinders (libellen) uit de titel verwijzen natuurlijk naar de prachtige moerasachtige omgeving waar dit verhaal zich afspeelt, maar het is ook een verwijzing naar de manier waarop King omgaat met de rouw om zijn broer. Dit boek omvat veel verschillende thema’s zoals homoseksualiteit, racisme, huiselijk geweld, armoede, rouw en vriendschap. Dat is misschien wat veel voor in één jeugdboek, maar toch weet de schrijver je te overtuigen en je mee te zuigen het verhaal in.


Revolver – 15+

Marcus Sedgewick Uitgeverij: Orion Books
Publicatiejaar: 2009

Omdat het boek niet te dik is, is het zeker aan te raden voor leerlingen die (nog) niet wild enthousiast zijn over lezen.

Omslag Revolver van Marcus Sedgewick

Van heet Louisiana naar het ijskoude Finland, boven de Noordpool cirkel. Nog nooit las ik zo’n spannend begin van een boek: 

‘Even the dead tell stories. Sig looked across the cabin to where his father lay, waiting for him to speak, but his father said nothing, because he was dead. Einar Andersson lay on the table, his arms half raised above his head, his legs slightly bent at the knee, frozen in the position in which they’d found him; out on the lake, lying on the ice, with the dogs waiting patiently, in harness.

Wat is hier gebeurd en waarom zit Sig daar zo helemaal alleen bij die tafel waarop zijn overleden vader ligt? Het wordt nog spannender als er op de deur wordt geklopt en Sig oog in oog komt te staan met een beer van een vent, Gunther Wolff. Hij zegt zijn vader te willen spreken omdat die jaren geleden een grote schat aan goud van hem zou hebben gestolen. Sig weet dat er in het huisje een geladen revolver is, maar het is verstandig deze te gebruiken tegen Wolff?

Het boek wisselt per hoofdstuk van perspectief. Zo speelt het ene deel zich af in 1899 en kom je meer te weten over de ruzie tussen Sig’s vader en Wolff. Het andere deel speelt elf jaar later, in 1910. Hierin volg je Sig die erachter komt wat er gebeurd is in 1899 en nu zelf voor een groot dilemma staat.

De stijl van de schrijver is ontzettend goed. Hij weet met rake woorden een prachtige ijskoude sfeer neer te zetten. De spanning is om te snijden. Het boek is ook goed om te gebruiken als klassikaal leesboek bijvoorbeeld voor het vak geschiedenis als het gaat over de tijd van de goudkoorts. Of bij maatschappijleer of filosofie met thema’s als keuzevrijheid, verantwoordelijkheid nemen, schuld en boetedoen.


Merel is bibliothecaris en mag zich de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 noemen. Naast haar werk in de bibliotheek is ze vooral bezig met haar (boeken)blog, haar eigen bedrijf waarmee ze boek- en bierproeverijen organiseert én natuurlijk met het lezen van een heleboel boeken! Haar voorkeur? Jeugdboeken, Young Adult en thrillers.

Lot is dol op Engelse literatuur, boekwinkels en bibliotheken. Na haar studie Engelse taal en cultuur in Nijmegen heeft ze met veel plezier gewerkt als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Sinds vorig jaar werkt ze in de bibliotheek zodat ze zich nog meer kan inzetten om jongeren te laten genieten van het lezen van boeken.

Laatste onderwijsnieuws

leerlingen in het Rijksmuseum

Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: Impuls Open Leermateriaal.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.