Home » Beleidsupdate: Programma Schoolmaaltijden

Beleidsupdate: Programma Schoolmaaltijden

Een meisje met een schoolmaaltijd

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden wekelijks veel besluiten genomen over het primair onderwijs. In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: gratis schoolmaaltijden in de klas. 

Nog steeds zijn er in Nederland kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, omdat er thuis onvoldoende geld is voor boodschappen. In september 2022 nam de Tweede Kamer een motie aan over gratis schoolmaaltijden. In deze motie staat dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen scholen in kwetsbare wijken moet helpen om kinderen met een volle maag te laten leren.  

OCW heeft voor dit doel € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor 2023. Om het geld zo doelmatig mogelijk te besteden heeft OCW de handen ineengeslagen met het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. Beide organisaties hebben ervaring met het aanbieden van maaltijden op school.

Niet elke school in Nederland kan meedoen. Alleen scholen waarvan 30% van de leerlingenpopulatie komt uit een gezin met een laag inkomen, komen voor het programma in aanmerking. Het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs heeft dit percentage per school vastgesteld. Hoe de leerlingenpopulatie van jouw school eruitziet, kun je online vinden.

Maaltijdprogramma’s

Deelnemende scholen krijgen de keuze tussen twee verschillende maaltijdprogramma’s.

  1. Scholen kunnen zelf een ontbijt of lunch op school aanbieden met geld van OCW. Dit moet echter niet leiden tot toename van de werkdruk van leerkrachten.
  2. Scholen kunnen ouders/verzorgers een boodschappenkaart aanbieden, waarmee ouders extra eten kunnen kopen voor hun schoolgaande kind.

Meer lezen?

Informatie over het programma

Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.