Home » Actuele les: AOW en het minimumloon, koppelen of loslaten?

Actuele les: AOW en het minimumloon, koppelen of loslaten?

Normaal gesproken stijgt de AOW mee met het minimuminkomen. Het nieuwe kabinet besloot van niet. Is dit wel eerlijk? Wat vinden jouw leerlingen ervan? Deze actuele les kun je inzetten bij maatschappijleer in havo/vwo bovenbouw.

Na het voorlezen van zijn vierde regeringsverklaring kreeg minister-president Mark Rutte (VVD) het met de oppositie aan de stok over de bezuinigingen op de jeugdzorg, de ongelijke vermogensbelasting en over de AOW. Deze AOW-uitkering stijgt twee keer per jaar mee met het minimumloon. Het minimumloon stijgt mee met het salaris van werkende Nederlanders. En het is deze koppeling van de AOW met het minimumloon waar de regering van mening over verschilt met de oppositiepartijen. In het regeerakkoord staat namelijk dat het minimumloon deze regeringsperiode stijgt met 7,5 procent, maar de AOW stijgt niet mee.

Lees de hele actuele les en download de bronnen en werkbladen om te bespreken in de klas.

Op Onderwijs van Morgen vind je regelmatig nieuwe actuele lessen bij jouw vak. Kies je vak en filter op onderwerp of niveau. Er zijn actuele lessen voor voorgezet onderwijs en mbo.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.