Home » Materiaal 12+ » De AOW en het minimumloon: koppelen of loslaten?

De AOW en het minimumloon: koppelen of loslaten?

Normaal gesproken stijgt de AOW mee met het minimuminkomen. Het nieuwe kabinet besloot van niet. Is dit wel eerlijk?

 

De eerste grote krachtmeting tussen het kabinet en de oppositie is het debat over de regeringsverklaring. In de regeringsverklaring staan de hoofdlijnen van het regeerakkoord. Na het voorlezen van zijn vierde regeringsverklaring kreeg minister-president Mark Rutte (VVD) het met de oppositie aan de stok over de bezuinigingen op de jeugdzorg, de ongelijke vermogensbelasting en over de AOW. Ouderen krijgen deze uitkering als ze met pensioen gaan. Het is gebruikelijk om via je werk ook nog een aanvullend pensioen te sparen. Uiteindelijk is het dan de verwachting dat je tijdens je pensioen kunt rekenen op ongeveer 70 procent van het salaris wat je gemiddeld hebt verdiend tijdens je loopbaan. Deze AOW-uitkering stijgt twee keer per jaar mee met het minimumloon. Het minimumloon stijgt mee met het salaris van werkende Nederlanders. En het is deze koppeling van de AOW met het minimumloon waar de regering van mening over verschilt met de oppositiepartijen. In het regeerakkoord staat namelijk dat het minimumloon deze regeringsperiode stijgt met 7,5 procent, maar de AOW stijgt niet mee.

Kosten

Het kabinet laat de koppeling van de AOW met het minimumloon los vanwege de oplopende kosten. Lilian Marijnissen vindt dat Rutte ouderen in de kou laat staan. Ouderen zouden namelijk al sinds de financiële crisis van 2009 hun pensioen niet hebben zien groeien. Econoom Mathijs Bouman rekent de NOS voor dat de koppeling van de AOW zo’n 3 miljard euro kost. Deze kosten zijn structureel, dat betekent dat ze ook voor de toekomst op de begroting zullen staan. En daar wringt de schoen volgens sommige experts. Want een verhoging van de AOW komt ook in de portemonnee van welvarende ouderen. Een verhoging van het minimumloon is er juist op gericht om mensen met een kleine beurs te ondersteunen. Linkse partijen hebben tijdens het debat over de regeringsverklaring voorgesteld de kosten van de AOW-koppeling te dekken met meer belasting op vermogen.

Jongeren

Met een eventuele verhoging van de AOW zullen huidige ouderen tevreden zijn. Jongeren daarentegen krijgen de rekening gepresenteerd in de vorm van een hoge staatsschuld. Die moet in de toekomst worden afgelost en daar betalen de jongere generaties dan meer aan mee dan huidige ouderen. De verzorgingsstaat draait natuurlijk alleen als generaties solidair zijn met elkaar. Maar blijven jongeren bereid om bij te dragen aan de AOW van de ouderen van vandaag? Of moet er ook voor hen compensatie komen? Moet er een aparte toeslag worden gemaakt voor arme AOW’ers? Wat denk jij?

Downloads:

AOW-werkblad-havo

AOW-werkblad-vwo

Bronnen:

Bron 1: Waarom het kabinet de AOW niet verhoogd

Bron 2: Steun Eerste Kamer voor AOW-maatregel regeerakkoord onzeker

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.