Een initiatief van Malmberg

Lokale politiek: gezonde democratie of aflopende zaak?

Vorige week werden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden in Nederland.  De opkomst is historisch laag. Hoe erg is dit?

 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet de meest populaire verkiezingen in Nederland. Vier jaar gelden ging 55 procent van de stemgerechtigde mensen stemmen. Dit jaar bleef de teller steken op net geen 51 procent. Alleen de verkiezingen voor het Europees Parlement trekken nog minder mensen naar de stembus. De minister voor binnenlandse zaken heeft aangekondigd onderzoek te gaan doen naar de redenen achter de lage opkomst. Experts geven hier en daar al een voorzichtige verklaring. Zo zou er in veel gemeenten te veel versnippering van het aantal politieke partijen zijn. Dat houdt in dat mensen eigenlijk uit zoveel partijen konden kiezen dat ze tussen de bomen het bos niet meer door zagen. En dan blijft iemand dus thuis op verkiezingsdag. Politicoloog Chris Aalberts tegen RTL Nieuws: “Mensen komen niet opdagen, omdat ze niemand kennen. Wat voor verschil je stem maakt, weten ze dan ook niet.” Ook in de lokale politiek vervullen raadsleden de taak van volksvertegenwoordiger. Met deze opkomstpercentages ligt hier dan ook een belangrijke taak voor de nieuwe politici. Ze moeten weer de verbinding gaan zoeken met de burger.

Thuisblijvers

Onderzoeksbureau Ipsos heeft al wel burgers ondervraagd over hun stemgedrag. Hieruit blijkt dat 32 procent van de mensen niet weet op welke partij ze moet stemmen. Bijna de helft van de mensen (48 procent) die niet zijn gaan stemmen geeft wel aan te gaan stemmen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. De mensen die niet zijn gaan stemmen hebben over het algemeen ook veel minder vertrouwen in de politiek. Ook heeft het niet geholpen dat landelijke politici, zoals Mark Rutte en Jesse Klaver, veel minder zichtbaar waren tijdens deze campagne. De oorlog in Oekraïne is een belangrijke reden dat de campagne minder uitbundig was dan andere verkiezingscampagnes.

Is de lokale politiek nog te redden?

Er is onder sommige burgers een groot wantrouwen richting de (lokale) politiek. Anderen vinden vooral de landelijke verkiezingen het belangrijkst. Is de lage opkomst eigenlijk een groot probleem voor de politiek? Wat moet er volgens jou veranderen?

Downloads:

Gemeenteraadsverkiezingen werkblad havo

Gemeenteraadsverkiezingen werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Wat doet de gemeente?

Bron 2: Opkomst verkiezingen opvallend laag, vrees dat het erger wordt.

Bron 3: Dit zijn de opvallendste verkiezingsuitslagen.

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer