Home » Materiaal 12+ » Kamerleden: verhard taalgebruik of vrijheid van meningsuiting?

Kamerleden: verhard taalgebruik of vrijheid van meningsuiting?

Het debat in de Tweede Kamer verhard. Mogen volksvertegenwoordigers alles zeggen of hebben zij een voorbeeldfunctie?

 

Tijdens een debat over de begroting van het ministerie van buitenlandse zaken kwam het deze week tot een harde aanvaring tussen twee Kamerleden. Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pepijn Van Houwelingen (FvD) kregen het met elkaar aan de stok over onder andere uitspraken van Forumleider Thierry Baudet. Op Twitter had Baudet een vergelijking gemaakt tussen niet gevaccineerde Nederlanders en Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sjoerdsma vroeg Van Houwelingen daar afstand van te nemen. De woordenwisseling die daarop volgde werd afgesloten met een dreigement van Van Houwelingen: “Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen.” Het is niet het enigste incident geweest deze week. Dinsdag meldde Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan (Volt) dat ze bedreigingen had ontvangen van de achterban van politieke partij Denk en FvD. Kamerlid Gideon van Meijeren (FvD) reageerde daarop dat hij trots was op zijn achterban om deze acties.

Kamervoorzitter

De voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp geeft aan in een verklaring dat ze in gesprek wil gaan met de Tweede Kamer over de omgangsvormen in het parlement. De Volkskrant zocht uit dat Kamervoorzitters vaker moeite hebben met de omgangsvormen in de Tweede Kamer. Bergkamp: “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar meningen moeten wel op een goede manier worden uitgewisseld.” De jaren ’90 waren rustig analyseert journalist Raoul du Pré. In 2010 is er dan de beroemde een-twee tussen Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) waar Wilders Rutte aanvalt met de woorden “Doe eens normaal, man!”. In 2015 had Geert Wilders (PVV) het nog over een ‘nepparlement’. Dat hard taalgebruik niet alleen van rechts komt ziet RTL-journalist Jos Heymans: “Toen oud SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen tot drie keer flapdrol zei tegen PvdA-minister Bert Koenders waren we best geschokt.”

Machtsmiddelen

Een Kamervoorzitter heeft weinig middelen tot haar beschikking om Kamerleden op hun kop te geven. De voorzitter grijpt vaak pas in als er dingen gezegd zijn in het debat die niet door de beugel kunnen. Een Kamerlid kan ook spreektijd worden ontnomen en zelfs kan de Kamervoorzitter een Kamerlid laten verwijderen uit de zaal. Maar een vertegenwoordiger van het volk laten verwijderen uit de zaal doe je niet zomaar. Wat zou jij doen?

Downloads:

Omgangsvormen werkblad havo

Omgangsvormen werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Kamervoorzitter wil gesprek over ontoelaatbare uitingen in debat

Bron 2: Bijval en afkeuring voor oproep Kamervoorzitter over omgangsvormen

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.