Een initiatief van Malmberg

Een minderheidskabinet: probleem of oplossing?

De formatie is weer in een impasse gekomen. Het lijkt erop dat een minderheidskabinet de enige resterende optie is.

 

Er zijn inmiddels maanden verstreken sinds de verkiezingen dit voorjaar, en nog steeds is er geen nieuw kabinet. De VVD werd de grootste partij, D66 won de verkiezingen ook. De VVD wil het liefst met het CDA en met de ChristenUnie (CU) verder. D66 wil absoluut niet met de CU regeren. De twee partijen liggen ver uit elkaar over bijvoorbeeld euthanasie (het beëindigen van je eigen leven als je bijvoorbeeld ernstig ziek bent). De leider van het CDA, Wopke Hoekstra, heeft nu ook aangegeven dat hij definitief niet wil proberen een kabinet te vormen met de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks. Mark Rutte zei daarna hetzelfde. Als we dan de uitslag van de verkiezingen erbij pakken en gaan tellen dan is er geen meerderheidskabinet meer mogelijk. GroenLinks en de PvdA hebben immers aangegeven niet zonder elkaar te willen regeren. Een minderheidskabinet ligt daarom als serieuze optie op tafel.

Nieuwe informateur

Mariette Hamer zal deze week haar eindverslag presenteren aan de Tweede Kamer. De VVD heeft inmiddels Johan Remkes naar voren geschoven als nieuwe informateur. Remkes heeft veel politieke ervaring en een reputatie als ‘brandjesblusser’, aldus de Volkskrant. Hij moet de formatie van een nieuw kabinet uit het slop gaan trekken.

Minderheidskabinet

Een kabinet kan pas gaan regeren als een meerderheid van de Tweede Kamer achter het beleid staat. In onze politieke cultuur kennen we daarom veel meerderheidskabinetten. Dit zijn kabinetten die bestaan uit politieke partijen die samen meer dan de helft van de Kamerzetels hebben. Maar nu dit niet mogelijk lijkt te zijn komt er misschien een minderheidskabinet. Dat moet dan hard op zoek naar meerderheden voor het beleid. Is dit de beste oplossing denk je?

Downloads:

Minderheidskabinet werkblad havo

Minderheidskabinet werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Verkiezingsuitslag

Bron 2: Nieuwsuur over de formatie

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer