Een initiatief van Malmberg

Demonstratierecht: toegestaan of ingeperkt?

In Den Haag was dit weekend een protest uit solidariteit met Iran. In Nederland wordt het demonstratierecht te vaak ingeperkt vindt Amnesty International. Wat denk jij?

 

De laatste jaren lijkt demonstreren terug van weggeweest. In de jaren ’00 van deze eeuw waren dat er rond de 350 per jaar in Den Haag. In 2021 waren dat er 1.874 berichtte de Volkskrant eerder dit jaar. Hoewel de grootste demonstratie in ons land ooit alweer in de jaren ’80 was, lijkt het er dus op dat burgers steeds vaker de straat op gaan. In veel gevallen gaan demonstraties er rustig aan toe. De coronademonstraties liepen vaak uit op ongeregeldheden. Ronduit gewelddadig waren de rellen die volgde op het instellen van een avondklok tijdens de pandemie. En afgelopen zomer stond het nieuws volop in het teken van de boerenprotesten. Vaak gingen die gepaard met het verstoren van de openbare orde. Er werd zelfs gedreigd Schiphol te blokkeren.

Onderzoek

Om de kennis van Nederlanders te peilen liet Amnesty International onderzoek doen. Een van de uitkomsten van dit onderzoek is dat Nederlanders wel goed op de hoogte zijn van de vrijheid van meningsuiting, maar veel minder weten van het demonstratierecht. Een positieve uitkomst van dit opinieonderzoek is dat een meerderheid van 72 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen vrij moet zijn om ergens tegen of voor te demonstreren. Maar tegelijkertijd maakt het wel iets uit wat het onderwerp van de demonstratie is. Waar mag je dan voor demonstreren volgens de Nederlanders? Als er gedemonstreerd wordt voor een hoger salaris. Of betere arbeidsomstandigheden. We worden als samenleving een stukje kritischer als het gaat om demonstraties door actiegroepen als Extinction Rebellion of Kick out Zwarte Piet. Ook demonstreren tegen de coronamaatregelen vinden veel Nederlanders niet kunnen.

Basiskennis

De basiskennis over demonstreren is onvoldoende. De bevolking denkt dat de vrijheid om te demonstreren beperkter is dan dat het eigenlijk is. Hoe kunnen we die basiskennis vergroten? Wat denk jij?

Downloads:

Demonstratierecht werkblad havo

Demonstratierecht werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Amnesty ziet te vaak inperking van demonstraties: ‘Veiligheidsbril moet af’

Bron bij artikel: Opinieonderzoek demonstratievrijheid. Onderzoek I&O Research in opdracht van Amnesty International

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer