Home » Materiaal 12+ » Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht

Gary Cantrell, de organisator van de Barkley Marathons, merkte in 2015 op dat vrouwen ‘simpelweg niet sterk genoeg’ zijn om deze wedstrijd van 160 kilometer binnen 60 uur te voltooien. De 40 jaar oude Britse dierenarts Jasmin Paris (en moeder van twee kinderen) bewees in 2024 het tegendeel. Ze finishte na de vijf slopende ronden door het onherbergzame gebied van Frozen Head State Park in het Amerikaanse Tennessee. Zelfs 99 seconden voor de tijdslimiet verstreek! Deze race staat bekend als de uitdagendste ultraloop ter wereld. Zij is de eerste vrouw in 35 jaar die dit heeft gepresteerd.

Bekijk het interview met Gary Cantrell en beantwoord de vragen van marathonloper en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Als Cantrell het heeft over ‘niet sterk genoeg’, aan welk weefsel van de mens denkt hij dan? 

2. Kracht is niet de enige factor die belangrijk is bij een extreme inspanning van mensen. Noem een of meer factoren die een rol kunnen spelen. 

3. In 1928 mochten voor het eerst vrouwen meedoen op enkele atletiekonderdelen. De 800 meter was daarbij hun langste afstand. In 1966 liep de Amerikaanse Bobbi Gibb stiekem mee in de Boston marathon, voor vrouwen was de marathon verboden. Pas in 1984 kwam de marathon voor vrouwen op het programma van de Olympische Spelen. Ook voetbal voor vrouwen werd lang niet toegestaan. Wat zou de reden zijn dat vrouwen pas zo laat mee mochten doen? 

4. Professor Asker Jeukendrup van de universiteit van Birmingham deed onderzoek naar de hypothese dat vrouwen voor ultralange afstandsprestaties eigenlijk een geschikter lichaam hebben dan mannen. Hij onderzocht een groep mannen en vrouwen. Beide groepen liet hij zich inspannen. De intensiteit van de inspanning werd vastgesteld volgens een percentage van de maximale zuurstofopname, de zogeheten VO2max. De vetverbranding bij de inspanning mat hij in mg vet per kg vetvrije massa per minuut. De afbeelding hieronder toont de resultaten. Welke conclusies kun je uit deze resultaten trekken?

5. Is er verschil in vetreserves tussen mannen en vrouwen? 

6. Wanneer begint vet een rol te spelen bij langdurige inspanning? 

7. Waarom is het lastig om de energievoorraad tijdens langdurige inspanning op peil te houden door te eten? 

8. Bij lange afstandsraces in het open water blijken vrouwen het steeds beter te doen in vergelijking met mannen naarmate de afstand groter wordt. Leg dit uit. 

9. Waarom is het verstandig bij langdurige inspanning energierijke, licht verteerbare voedingsmiddelen op te nemen? 

10. Bij trail runs in de bergen is er vaak een lange klim, gevolgd door een afdaling. In de Swiss Alpine van 67 km die ik liep in 1994, stond er na 50 km op de laatste top een arts om te checken of de verschillende lopers nog wel veilig de afdaling van 17 km langs smalle paadjes aan konden. Leg uit welke lichamelijke problemen zo’n afdaling gevaarlijk kunnen maken.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Waarom hebben de meeste mensen bruine ogen?

Je oogkleur wordt bepaald door erfelijke factoren die in het netvlies van de ogen zorgen voor de aanmaak van een pigment (kleurstof): melanine. De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.