Home » 9 x tips voor Koningsdag

9 x tips voor Koningsdag

Koningsdag = één groot feest. Vooral omdat onze Koning zijn vijftigste verjaardag viert. Daarom de allerleukste tips voor Koningsdag op school. En mocht je meivakantie hebben, dan vier je Koningsdag toch een andere keer? Veel plezier!

1 Versieren

Kleed samen met de kinderen de klas aan om in Koningsdagsferen te komen. Laat de kinderen tekenen, schilderen, knippen en plakken. Maak vlaggen, banners, posters, enzovoort. Hoe meer oranje, hoe beter! Geef vooraf wel even een lesje waarin aan de orde komt waarom onze nationale kleur oranje is. Check: filmpje Nederlandse vlag voor de bovenbouw.

2 Koninklijke familie

Bekijk samen met de kinderen de website van het Koninklijk huis. Vooral de pagina met foto’s en video’s is leuk om uitgebreid te bekijken. Weten de kinderen hoe de prinsesjes heten? Welke foto vinden de kinderen gek, leuk of bijzonder? De foto’s mag je downloaden en gebruiken om bijvoorbeeld in de klas als aankleding te hangen, maar ook om te gebruiken bij het maken van een werkstuk of een collage.

3 Debat

Organiseer eens een debat in de bovenbouw. Laat kinderen eerst in groepjes onderzoeken welke staatsvormen er zijn, bijvoorbeeld democratie, oligarchie, eenpartijstelsel of dictatuur. Laat de kinderen debatteren, discussiëren of filosoferen over het nut van ons koningshuis. Hebben we een koning nodig?

4 Koningsspelen

Je kunt meedoen aan de Koningsspelen, maar je kunt ook je eigen Koningsdag vieren op school. Laat alle kinderen verkleed naar school komen met de opdracht: je komt als koning, koningin, prins of prinses. Neem ook iets mee wat laat zien dat jij van koninklijke bloede bent. Houd een modeshow en maak foto’s van alle kinderen.

5 Hiep hiep hoera 50 jaar

De koning viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag tijdens een diner met andere jarigen. 150 mensen die op 17 april een kroonjaar bereiken, mogen komen eten. De koning nodigt wel vaker mensen uit trouwens. Organiseer met de kinderen ook een lunch om de verjaardag van de koning te vieren. Maar wel een lunch van drie gangen, waarbij iedereen netjes blijft zitten met het servet op schoot en eet met mes en vork! Eens kijken of dat lukt.

6 Kleedjesuur

Organiseer een kleedjesuur in de klas. Kinderen mogen hun eigen spullen uitstallen op een kleedje. Die spullen kunnen niet verkocht worden, alleen geruild. Na het kleedjesuur is er natuurlijk een speeluur. Even spelen met je nieuwe spullen.

7 Toneelspel

Smeed een complot met twee kinderen (die dol zijn op toneelspelen) om zich voor te doen als Maxima en Willem-Alexander. Bereid het samen met hen voor. Zij verkleden zich als koning en koningin en komen onverwacht op bezoek. De kinderen mogen vragen stellen. Laat het bezoek niet langer dan 10 minuten duren. Let op: geef vooraf een lesje etiquette. Hoe spreek je de koning en koningin aan? Wilt u het grootser aanpakken? Betrek nog meer kinderen in het complot: een fotograaf, een interviewer, een beveiliger…

8 Pinterest

Kijk op Pinterest. Het barst er van de goede ideeën voor Koningsdag. Bijvoorbeeld: Praxis Pinterest of Juf & Meester Pinterest

9 Oudhollandse spelen

Koning Willem-Alexander heeft het afgeschaft tijdens Koningsdag: de Oudhollandse spelen. Maar toch blijven ze leuk om te doen. Vervang de gymles voor een uurtje zaklopen, koekhappen, ringsteken, steltlopen, spijkerslaan, sjoelen, skilopen, touwtje springen, hoelahoepen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.