Home »  8 tips voor een wintergevoel zonder sneeuw

 8 tips voor een wintergevoel zonder sneeuw

Sneeuwmannetjes van marshmallows en zoute stokjes

Is de sneeuw al gesmolten, maar wil je toch nog even genieten van de winter? Dat kan heel eenvoudig dankzij deze 8 tips. Met swifferschaatsen, een winterverhaal en curling in de gymzaal, haal je het wintergevoel de klas in.

Dit artikel is eerder verschenen in Praxisbulletin

Swifferschaatsen

Zorg voor (statische) doekjes. Geef elk kind twee doekjes, een voor onder elke voet. Vertel: ‘Plaats je voet helemaal op het doekje, houd je voet zo goed mogelijk op het doekje en schaatsen maar! Als het doekje onder je voeten vandaan glijdt, begin je opnieuw. Probeer het ook eens hand in hand met een klasgenoot. Kun je de slinger van kinderen nog langer maken?’

Curling in de gymzaal

Speel curling in de gymzaal. In plaats van een schijf proberen de kinderen een bal in een vak (met pionnen aangegeven) te rollen. Maar onderweg liggen er allerlei ‘hindernismaterialen’ zoals pionnen, pittenzakjes en kleine ballen die door twee vegers aan de kant moeten worden geveegd.

Bevroren voorwerpen

Vries kleine voorwerpen in een ballon in en laat de kinderen raden wat het is. Na het ontdooien weet je het pas zeker. Ook kun je bijhouden hoelang het ontdooien duurt.

Winterpicknick

Regel een winterse picknick in het bos, het park of gewoon op het schoolplein. Sneeuwpoppen van banaan, mandarijn of marshmallows maken het picknickfestijn compleet.

Winterverhaal

Zet een kampvuur aan op het digibord, geef de kinderen een kop warme choco en lees een winterverhaal voor. Boekentips: Sammie in de winter, De kleine Sneeuwman, Elmer in de sneeuw, Superjuffie op de Zuidpool, De ijstuin, Winterhuishotel en Op robotjacht.

Winterslaap

Waarom houden sommige dieren een winterslaap? Het Klokhuis ging op onderzoek uit en maakte er een leuke reportage over.

Vogels verwennen

Maak samen vetbollen, pindaslingers, pindakaas-dennenappels of voederhuisjes voor de vogels. De vogelbescherming deelt een duidelijke werkbeschrijving.

Sjaal

Maak met punniken of vingerhaken sjaaltjes voor tuinkabouters of laat ieder kind met dikke wol en dikke naalden een sjaal voor zichzelf breien.

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.