Home » 8 tips: Communicatie met ouders

8 tips: Communicatie met ouders

Vader en zoon op gesprek bij een leerkracht

Als leerkracht in het primair onderwijs is het belangrijk dat je niet alleen een goede relatie opbouwt met leerlingen, maar ook met ouders. Maar hoe zorg je ervoor dat die communicatie soepel verloopt?

Dit artikel verscheen eerder in Praxisbulletin.

Verwachtingsmanagement

Communiceer de visie van de school duidelijk naar de ouders. Wat verwacht je van hen en wat mogen zij van de school verwachten?

Startgesprek

Houd aan het begin van het jaar startgesprekken. Dat zorgt ervoor dat de ouders zich welkom voelen en dat er een veilige, open sfeer ontstaat.

Compliment

Start oudergesprekken met een compliment aan het kind of met een leuke anekdote. Dat is een goede manier om het ijs te breken.

Betrouwbaar

Wees open over je beslissingen en licht ze toe als dat nodig is. Kom
je afspraken en beloftes na. Is er iets fout gegaan? Geef dat toe en bied je
excuses aan.

Communicatiekanalen

Er zijn tegenwoordig veel manieren om met ouders te communiceren en om ze betrokken te houden. Maak daar duidelijke afspraken over op school. Beperk het aantal communicatiekanalen en spreek af hoeveel berichten je stuurt.

Hangouders

Last van mopperende ‘hangouders’ op het schoolplein of in een onderlinge ouderapp? Ga met ze in gesprek. Het mopperen wordt er misschien niet minder van, maar je vangt wel signalen op en je kunt sneller ingrijpen. Dat voorkomt onrust.

Professional

Realiseer je dat jij de professional bent en neem ook die houding aan. Het is jouw taak om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in hun ontwikkeling. Jij hebt de kennis en expertise om dat te doen.

Niet 24/7

Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Laat weten wanneer je op berichten reageert, bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag of tussen 16.00 en 17.00 uur.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.