Home » 8 tips: Communicatie met ouders

8 tips: Communicatie met ouders

Vader en zoon op gesprek bij een leerkracht

Als leerkracht in het primair onderwijs is het belangrijk dat je niet alleen een goede relatie opbouwt met leerlingen, maar ook met ouders. Maar hoe zorg je ervoor dat die communicatie soepel verloopt?

Dit artikel verscheen eerder in Praxisbulletin.

Verwachtingsmanagement

Communiceer de visie van de school duidelijk naar de ouders. Wat verwacht je van hen en wat mogen zij van de school verwachten?

Startgesprek

Houd aan het begin van het jaar startgesprekken. Dat zorgt ervoor dat de ouders zich welkom voelen en dat er een veilige, open sfeer ontstaat.

Compliment

Start oudergesprekken met een compliment aan het kind of met een leuke anekdote. Dat is een goede manier om het ijs te breken.

Betrouwbaar

Wees open over je beslissingen en licht ze toe als dat nodig is. Kom
je afspraken en beloftes na. Is er iets fout gegaan? Geef dat toe en bied je
excuses aan.

Communicatiekanalen

Er zijn tegenwoordig veel manieren om met ouders te communiceren en om ze betrokken te houden. Maak daar duidelijke afspraken over op school. Beperk het aantal communicatiekanalen en spreek af hoeveel berichten je stuurt.

Hangouders

Last van mopperende ‘hangouders’ op het schoolplein of in een onderlinge ouderapp? Ga met ze in gesprek. Het mopperen wordt er misschien niet minder van, maar je vangt wel signalen op en je kunt sneller ingrijpen. Dat voorkomt onrust.

Professional

Realiseer je dat jij de professional bent en neem ook die houding aan. Het is jouw taak om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in hun ontwikkeling. Jij hebt de kennis en expertise om dat te doen.

Niet 24/7

Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Laat weten wanneer je op berichten reageert, bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag of tussen 16.00 en 17.00 uur.

Laatste onderwijsnieuws

Twee kinderen wijzen naar een schilderij

Laat de verf spreken

Een creatieve schrijfopdracht bij een zelfgekozen schilderij.

Bekijk
Praatplaat Motiverend Kindgesprek van IEP

Motiverend kindgesprek

Waarom is het zinvol om het kind te betrekken bij het eigen leerproces? En hoe pak je een motiverend kindgesprek aan?

Bekijk
Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.