Home » 7 x wikken en wegen met Sint

7 x wikken en wegen met Sint

Begin november begint het bij de meeste kinderen al te kriebelen: het duurt niet lang meer en dan komt hij… Sinterklaas! Een dankbaar onderwerp voor leerkrachten. Pietengym is al jaren een evergreen, maar je kunt zoveel meer met Sint. Wat dacht je van deze weegopdrachten?

1 De bakkerij van Sinterklaas

Leuk voor de onderbouw: maak van de sinterklaashoek dit jaar een bakkerij. Laat de kinderen met klei of (magnetisch) zand pepernoten, chocoladeletters en marsepein maken voor in de vitrine. Natuurlijk staat er ook een aantal keukenweegschalen in de bakkerij. Je kunt de kinderen ook telopdrachten geven. Zet bijvoorbeeld papieren zakjes neer met een cijfer erop. De kinderen doen het juiste aantal pepernootjes in elk zakje.

2 Zelf bakken

Laat de kinderen een recept zoeken van kruidnoten. Laat ze berekenen hoeveel van de ingrediënten ze nodig hebben als ze voor elk kind 10 kruidnoten maken. Uiteraard hebben ze een weegschaal nodig om de juiste hoeveelheden af te wegen.

3 Rara, hoe zwaar ben jij in chocoladeletters?

Geef de kinderen een raadseltje, bijvoorbeeld: hoeveel chocoladeletters (of pepernoten, taaitaaipoppetjes, …) passen er in jouw gewicht? Nodig: een keukenweegschaal en een personenweegschaal.

4 Meer is niet minder

De eeuwige discussie: zit er in een R meer chocolade dan in een I? Kinderen wiens naam met de I begint, kunnen weleens verdrietig zijn, omdat zij minder chocolade zouden krijgen. Maar is dit wel zo? Meten, of nou ja wegen, is weten.

5 Schatten en wegen

Verzamel allerlei sinterklaasspullen en laat de kinderen schatten wat het zwaarst is. Laat ze de spullen in de juiste volgorde leggen. Maak er een foto van. Hebben ze gelijk? Laat ze nu de spullen echt wegen en hun resultaten in een tabel noteren.

6 Meethoek

Maak een meethoek en leg er verschillende weegschalen in, zoals een keukenweegschaal, een personenweegschaal, maar regel bijvoorbeeld ook zo’n oude gruttersweegschaal met gewichtjes. Leg werkbladen neer en sinterklaasspullen, zoals snoepjes, kruidnoten en kleine cadeautjes. Laat de kinderen bijvoorbeeld de bakkers uit de buurt vergelijken. Welke bakker doet de meeste kruidnootjes in een zakje? Of voor gevorderden: welke bakker is per kruidnootje het goedkoopst?

7 De arbo-piet

Niet alleen scholen hebben ermee te maken, maar Sinterklaas ook: de arbodienst. De pieten mogen niet meer te zwaar tillen! Verzamel een stapel pakjes en jutezakken. Makkelijke opdracht: er mag in elke zak niet meer dan bijvoorbeeld 3 kilogram. Moeilijke opdracht: verdeel het gewicht van de pakjes eerlijk over alle zakken. Ook leuk: koppel er een creatieve techniekles aan, want dat klimmen met zo’n zak is natuurlijk arbotechnisch totaal onverantwoord… Welke oplossingen kunnen de kinderen verzinnen om de cadeautjes op het dak te krijgen? (Verwijs eventueel naar lessen uit de methode natuur & techniek waarin de werking van een katrol wordt uitgelegd. Of bezoek een oud pakhuis en ga kijken hoe het vroeger gebeurde.)

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.