Home » 6 tips om goed te starten op een nieuwe school

6 tips om goed te starten op een nieuwe school

De eerste schooldag is in aantocht. Voor leerlingen een spannende dag en zeker ook voor docenten. Helemaal als je na de zomervakantie start op een nieuwe school. Gelukkig zijn er genoeg tips voor een vliegende start.

Dit bericht is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen.

Een nieuwe start op een nieuwe school. Hoe nuchter, ontspannen of zelfverzekerd je ook bent, het vraagt extra energie en inspanning. Nog spannender is het wanneer je voor het eerst zelfstandig voor de klas staat. Hoe bereid je je goed voor?

1. Verdiep je vooraf

Iedere school is uniek en heeft een eigen werkwijze. Er zijn regels, afspraken en statuten. Verdiep je vooraf, zodat je een duidelijk beeld hebt van de school waar je komt te werken. Lees bijvoorbeeld notulen van een plenaire vergadering of een bijeenkomst van vakcollega’s, zodat je weet wat er speelt. Er is een aantal basiszaken die je kunt voorbereiden. Oefen bijvoorbeeld alvast met de namen van de leerlingen in je klas. Weet bij welke collega je straks terecht kunt met vragen, waar je de benodigde lesmaterialen vindt en wie de ICT-verantwoordelijke is. Heb je toegang tot je nieuwe e-mail? De sleutel van je klaslokaal? De juiste boeken en licenties, zodat je direct van start kunt?

2. Laat je zien aan je collega’s

De school is nieuw voor jou, maar jij bent ook nieuw voor de school. Hoe maak je een goede eerste indruk? Om een beetje vertrouwd met de schoolomgeving en bekend onder collega’s te raken, is het goed om ook betrokken te zijn bij activiteiten buiten de klas. Wees zichtbaar, bijvoorbeeld bij het organiseren van schoolactiviteiten, zoals een sportdag.

3. Vraag begeleiding, wissel kennis uit

Neem daarnaast het initiatief om van andere docenten te leren. Vraag begeleiding of stel voor of je een keer bij een collega mag meekijken in de les, om te zien hoe anderen met dagelijkse situaties omgaan. Wees niet bang om vragen te stellen. Door kennis uit te wisselen met collega’s bouw je bovendien sneller een band op.

4. Stel je open op bij de leerlingen

Natuurlijk zijn de leerlingen in je nieuwe klas nieuwsgierig naar jou. Bedenk vooraf welke informatie je met hen wilt delen en welke niet. Hoe ga je de eerste lessen of lesdagen vormgeven? Werken volgens een vast schema of routine kan zorgen voor rust in de klas. Check ook vooraf of er op school vaste rituelen zijn om de dag te starten. Leerlingen merken het direct wanneer je nog niet veel ervaring hebt of de omgeving nieuw voor je is. Dat is niet erg. Wees daarover eerlijk en vraag leerlingen je te helpen als je ergens vastloopt. Het draagt bij aan een open sfeer, waarin ook leerlingen vragen durven te stellen.

5. Maak meteen contact met ouders

Met zo veel nieuwe indrukken zou je het bijna vergeten, het contact met ouders. Zoek niet pas contact wanneer er iets niet goed gaat op school, maar introduceer jezelf direct in de eerste weken van je nieuwe baan. Zo maak je samen een positieve start. Je kunt ouders informeren over het wel en wee in de klas via een nieuwsbrief of geef updates over evenementen op school. Je kunt ook een klassensite bijhouden met informatie en updates over wat er in de klas gebeurt.

6. Denk om jezelf

Ben je toch zenuwachtig? Dat is helemaal niet gek. Vergeet vooral jezelf niet. Neem de eerste weken voldoende rust en zorg voor ontspanning, zodat stress niet de overhand krijgt. Besef: er wordt niet van je verwacht dat je direct alles weet. Focus je op de leuke en positieve aspecten van iedere dag. Alleen wanneer je zelf goed in je vel zit, kun je ook positief voor de klas staan.

Online vind je veel tips voor startende docenten. Zie je nieuwe baan als een uitdaging en vooral als een mogelijkheid om te leren. Niet alles gaat op dag één meteen perfect en dat hoeft ook helemaal niet.

Hoe bereid jij je voor op de start op je nieuwe school? Heb je tips? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.