Home » 6 onderwijstrends in het mbo en hbo

6 onderwijstrends in het mbo en hbo

De Amerikaanse non-profitorganisatie EDUCAUSE, gericht op technologie in het onderwijs, zette onlangs de belangrijkste actuele onderwijstrends 2019-2020 voor je op een rij. Onder meer Vernieuwenderwijs bracht er uitgebreid verslag van uit en zette daarbij ook twee andere actuele rapporten in de schijnwerpers. In dit artikel lees je vast het een en ander over de bevindingen van EDUCAUSE.

1. Leeromgeving herontwerpen

De leeromgeving wordt steeds actiever ingericht. Daarbij speelt student-gestuurd onderwijs een steeds grotere rol. Het traditionele klaslokaal met voorin het bord en daarvoor het bureau van de docent, maakt steeds vaker plaats voor een flexibele inrichting waarbij lang niet altijd alle neuzen meer richting de docent zijn gericht.

2. Blended learning

Blended learning is op OVM al jaren on top of mind. De combinatie van on- en offline onderwijs is hier een goed voorbeeld van, al komt de focus de komende jaren steeds meer te liggen op schaalvergroting, het gebruik van data afkomstig uit verschillende systemen en de verdere opleiding van docenten om blended les te geven.

3. Innovatiecultuur

De innovatiecultuur op en rondom de school wordt steeds belangrijker. Scholen werken steeds vaker samen met bedrijven zodat leerlingen ook buiten de muren van de school – lees: in de echte wereld – experimenteren met belangrijke vaardigheden. Leren te falen is hierbij essentieel.

4. Leren zichtbaar maken

Leerprocessen worden steeds inzichtelijker door middel van elektronische leeromgevingen. De kunst is nu om alle data vanuit verschillende bronnen inzichtelijk te maken in één overzichtelijk dashboard, waarop zowel de leerling als de docent in een oogopslag ziet wat de status is van het leerproces en waar verbetering en/extra uitdaging noodzakelijk is.

5. Overdenken rol onderwijs

Met het oog op de toenemende diversiteit binnen het onderwijs en de veranderende cognitieve en sociale behoeften van leerlingen en studenten, zal het onderwijs zich meer moeten gaan toespitsen op interdisciplinair leren én diplomeren. De vraag vanuit het werkveld speelt hierbij een belangrijke rol.

6. Modulair onderwijs

Naast interdisciplinair onderwijs gaat ook modulair onderwijs een steeds grotere rol spelen. Denk hierbij aan losse studieonderdelen waarmee je studiepunten kunt verdienen of examen doen op verschillende niveaus.

Meer lezen?

Wil je meer te weten komen over de actuele onderwijstrends in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs? Vernieuwenderwijs doet uitgebreid verslag van het EDUCAUSE-trendrapport en besteed daarnaast aandacht aan het Technologiekompas 2019-2020 van Kennisnet en aan een rapport van het Economic Co-operation and Development (OECD) dat zich toespitst op actuele globale ontwikkelingen die van invloed zijn op het onderwijs.

Welke trends en ontwikkelingen zie jij terug in jouw huidige onderwijspraktijk? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.